fbpx

MMF: Spriječiti slabljenje svjetske ekonomije

G20 treba uvesti dodatne mjere, koje bi se mogle brzo implementirati ukoliko rast i dalje bude stagnirao, navodi MMF.

461d871c67d14550ab7461c434f52393 18 epaw

Globalna ekonomija je ranjiva i dodatno slabi, poručio je Međunarodni monetarni fond (MMF), pozvavši čelnike grupe G20 da donesu plan koordiniranih podsticajnih mjera kako bi spriječili daljnje usporavanje rasta.

Izvještaj je pripremljen uoči susreta lidera G20 ove sedmice u Šangaju, u vrijeme kada se bilježi pad berzi, nesigurnost valuta i ekonomska slabost.

MMF navodi da je krhki globalni oporavak dodatno oslabio usljed pada cijena nafte i smanjenih izgleda za rast u Kini i drugim rastućim ekonomijama.

"G20 sada mora planirati koordiniranu podršku potražnji, koristeći se raspoloživim fiskalnim prostorom kako bi se povećale javne investicije", navodi se u izvještaju MMF-a.

Dodaje se da grupa G20 treba uvesti dodatne mjere, koje bi se mogle brzo implementirati ukoliko rast i dalje bude stagnirao.

Skroman rast

Svjetska ekonomija prolazi kroz proces skromnog oporavka, saopćila je ranije direktorica MMF-a Christine Lagarde, dodajući da bi rast u razvijenim zemljama trebalo da bude veći.

Lagarde je na jednom forumu u Dubaiju rekla da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) globalne ekonomije prošle godine iznosio 3,1 posto i da se u ovoj godini očekuje rast koji je "blago iznad tri posto", a u 2017. godini "još malo veća stopa rasta", prenosi agencija France-Presse.

"To jeste rast, ali je skroman, pošto bi oporavak koji vidimo u SAD-u, Evropi i Japanu mogao biti veći", navela je.

Kada je riječ o zemljama u razvoju, uz izuzetak Indije, koja je prema ocjenama Lagarde u prilično dobrom stanju, primijetno je da one usporavaju ili su u prilično slaboj poziciji, kao što je to slučaj sa Rusijom, Brazilom ili Južnoafričkom Republikom.

"Ove države imaju poteškoća. I Rusija i Brazil će ove godine biti u negativnoj teritoriji", ocijenila je Lagarde, dodajući da se zemlje proizvođači sirovina, naročito izvoznice nafte, suočavaju sa potpuno novom realnošću.

Izvor: Agencije