fbpx

Kvalitetom izgurali Kinu sa tržišta

Gotov, lakirani, masivni parket firme Drvoprodeks u 95-postotnom dijelu završi u zemljama Evropske unije, najviše u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i skandinavskim zemljama, dok u Bosni i Hercegovini ostane tek pet posto tog parketa. Kako nam je kazao Đorđe Račić, direktor poslovnice u Srpcu, nije bilo lako izboriti se za svoje mjesto na evropskom tržištu, ali nije ni nemoguće.

7drvno preradivacka industrija

Sav otpad koji imaju planiraju pretvarati u pelet i prodavati ga, ali bez sirovine ne smiju ići u dalje investicije

Isporuke

- Mi smo se izborili kvalitetom, poštivanjem rokova isporuke i odgovornosti prema kupcima, pa smo uspjeli i pobijediti Kinu koja nam je bila najveći konkurent, nametnuli se i našli svoje mjesto. Ovih dana smo isporučili u Australiju jedan kontejner, radimo nešto i za Ameriku, ali Evropa nam je tržište broj jedan. Pokazalo se i da je to najbolje tržište, posebno nakon krize 2008. godine, kada se Njemačka pokazala kao zemlja u kojoj potražnja nije stala, kazao je Račić.

Međutim, glavni problem i Drvoprodeksu, kao i drugim proizvođačima, jeste nedostatak sirovine. Kako kaže Račić, pojedinci izvoze trupce, pa proizvođači ostaju bez sirovine i ne mogu biti konkurentni.

- Jako puno sirovine kupujemo u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, a nešto i u Bosni i Hercegovini, ali ovdje nam ništa nije sigurno, što nam stvara veliki problem jer da bismo zadovoljili potrebe kupaca, mi moramo obezbijediti sirovinu. Novi problem je i zabrana koju je Hrvatska uvela, a to je zabrana izvoza sirovih elemenata iz te zemlje. Znači, mi izvozimo gotove trupce, finalisti nemaju šta da prerađuju, a u Hrvatskoj se ne može izvoziti ni sirovi element, kaže Račić.

Novi radnici

Firmama koje se bave ovom proizvodnjom učešće sirovine značajno određuje koliko mogu ulagati i zapošljavati nove radnike. Drvoprodeks svake godine ima neke investicije, a ove godine zaokružuju proces sa peletarom. Naime, sav otpad koji imaju, planiraju pretvarati u pelet i prodavati ga, ali bez sirovine ne smiju ići u dalje investicije.

- Ako bi se taj problem riješio na državnom nivou, sigurno bi se više firmi odlučilo za veća ulaganja i širenje i zaposlili bi više radnika. Mi smo ove godine do sada zaposlili 30-ak radnika, a do kraja godine planiramo još 20-ak njih da zaposlimo, kazao je Račić.