fbpx

Kupci zbog previsokih marži ostali bez 18.400 KM

inspekcije brasno trgovina 1

Republički tržišni inspektori su u proteklih nekoliko mjeseci utvrdili da marketi i tržni centri širom Republike Srpske nisu poštovali uredbu kojom se ograničava marža na robu i da su podizanjem cijena osnovnih životnih namirnica oštetili građane za 18.400 KM.

Iz Inspektorata Republike Srpske navode da su zbog nezakonitog poskupljenja soli, ulja, brašna, šećera, mlijeka i drugog trgovcima izdali desetine prekršajnih prijava vrijednih više stotina hiljada KM, pišu Nezavisne.

"Nadležna inspekcija je izvršila 64 kontrole marži u tržnim centrima i marketima. U 44 slučaja su utvrđene određene nepravilnosti, na osnovu kojih je izdato 57 prekršajnih naloga u iznosu od 418.000 KM. Utvrđena protivpravno stečena imovinska korist iznosi 18.400 KM", kazali su za "Nezavisne novine" iz Republičke uprave za inspekcijske poslove RS.

Nadležni inspektori utvrdili su nezakonito poslovanje i kada je u pitanju ograničenje kupovine na određene namirnice. Kontrole su pokazale da pojedini marketi nisu poštovali ograničenu kupovinu brašna.

"Po osnovu povrede prava potrošača i Zakona o zaštiti potrošača izdato je šest prekršajnih naloga u vrijednosti od 8.400 KM", navode iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, za "Nezavisne novine" kaže da ovo, nažalost, nije nikakvo iznenađenje.

"Ovo je nemoguće vrijeme, u koje čak ni inspekcijski organi uz najbolju volju i izlaske na teren neće moći izaći na kraj. Ovdje danas imamo jedan očigledan lov u mutnom, očigledno ignorisanje cjelokupne situacije i bogaćenje bez osnova", navodi Marićeva.

Građani koji se svakodnevno suočavaju s posljedicama inflacije svakako ne žele da čuju ovakve vijesti, kaže za "Nezavisne novine" Mirjana Orašanin, ekonomska analitičarka. Međutim, ističe da su ovo loše vijesti i za privredu.

"Veliki dio inflacije se u posljednje vrijeme prevaljuje na poslovnu zajednicu. Privredni subjekti usljed ograničenih marži i smanjenog prometa i povećanja plata trpe ogromne posljedice i pitanje je koliko će dugo moći podnijeti taj teret. Ali to svakako nije opravdanje da se neosnovano bogate", naglašava Orašanin.

Iako je kazna za trgovine koje prekrše navedenu uredbu iznosi 10.000 KM, a za odgovorno lice 5.000 KM, Murisa Marić smatra da novčano kažnjavanje nije adekvatno rješenje, jer to ne sprečava trgovce da nastave raditi po istom principu.

"Baš ih briga i kada plate kaznu, tu kaznu su već zaradili. Nisu kazne toliko rigorozne da su zatvorile određene objekte i tako dale primjer ostalima. Te kazne i sve ostalo su platili građani", zaključuje Marićeva.

Podsjetimo, izmjenama i dopunama Uredbe o ograničavanju marži na prometu robe propisano je da maksimalna marža u veleprodaji na osnovne životne namirnice iznosi šest odsto, dok je u maloprodaji osam odsto.