fbpx

Koje radnike vještačka inteligencija neće moći da zamijeni?

large Mike McKenzie Artificial inteligence

Foto: Ilustracija/ Mike McKenzie

Rast upotrebe tehnologije sa vještačkom inteligencijom izazvao je paniku među radnicima različitih profesija, koji su u strahu da bi u bliskoj budućnosti robot mogao da zamijeni njihovo radno mjesto.

Izvještaj studije koju je sproveo Goldman Saks pokazuje da su oko dvije trećine američkih poslova izloženi određenom stepenu automatizacije zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Prosječan broj zadataka na dnevnom nivou za dati posao kreće se između četvrtine do jedne polovine, ostavljajući značajnu količinu posla za ljude. 

Koji poslovi su ugroženi

"Iako će uticaj vještačke inteligencije biti značajan na tržištu rada, većina industrija i poslova su djelimično izloženi automatizaciji što znači da će prije biti dopunjeni, radije nego zamijenjeni vještačkom inteligencijom", rekli su iz Goldman Saksa prenosi Fox Business.

Šef Googlea Sundar Pičai u nedavnom intervjuu istakao je koji su poslovi ugroženi od strane vještačke inteligencije. Naveo je da su to: pisci (novinari, kopirajteri), računovođe, arhitekte i - ironično - softverski inženjeri.

Talas inovacija

S druge strane, studija Goldman Saksa otkriva na koje industrije će vještačka inteligencija imati slabiji uticaj. U pitanju su oni poslovi koji zahtijevaju više manuelnog rada, rad na otvorenom ili specijalizovano znanje, poput popravki, konstrukcije, proizvodnje, transporta..., piše Dnevni Avaz.

Autori studije naglasili su da bi šire usvajanje alata vještačke inteligencije moglo da zamijeni neke poslove, ali da povećana produktivnost i ekonomski učinak mogu da dovedu do kreiranja novih vrsta poslova, pokrenutih talasom inovacija.