fbpx

Koja zemlja najviše zarađuje od prodaje oružja?

2vndhu378

Industrija oružja jedna je od najunosnijih globalnih privrednih grana, a zarade vodećih svjetskih kompanija mjere se u milijardama.

Prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanja (SIPRI), samo 2016. godine je sto vodećih proizvođača oružja i vojne opreme ostvarilo ukupno 375 milijardi dolara prihoda.

I dok SIPRI još nije objavio podatke prihoda kompanija iz sektora vojne industrije za 2017. godinu, to je napravio specijalizoani portal za vojna pitanja Defense News.

Oni su sastavili listu 100 najvećih kompanija prema prihodima koje ostvaruju od prodaje oružja i vojne opreme. Očekivano, listom dominiraju velike američke kompanije pa tako zauzimaju čak pet od prvih šest pozicija. Na prvom mjestu je, takođe očekivano, kompanija Lokid Martin koja je najpoznatija po proizvodnji borbenih aviona, naročito modela F-35 i F-16. Prošle godine ova firma je u odbrambenom sektoru svog poslovanja prihodovala 47,985 milijardi dolara, što je rast od 10 posto u odnosu na 2016. godinu. Ujedno, to je i 94 posto ukupnih prihoda Lokid Martina.

Druga je američka kompanija Raytheon čiji su prihodi od prodaje oružja i odbrambenih sistema iznosili 23,574 milijarde dolara u 2017. Na treću poziciji se “ugurala” britanska kompanija BAE Systems koja je zaradila 22,38 milijardi dolara od prodaje oružja.

Redom slijede još tri američke kompanije, Northrop Grumman (21,7 milijardi dolara), Boing (20,561 milijardi dolara) i General Dynamics (19,587 milijardi dolara).

Na priličnoj distanci iza pomenutog seksteta je evropski Airbus sa 11,186 milijardi dolara prihoda od obrambenog dijela poslovanja. Korak iza je prva ruska kompanija na listi, Almaz-Antey s 9,125 milijardi dolara prihoda.

(Jutarnj list)