fbpx

Kinezi za Dan samaca potrošili 25 milijardi dolara

alibaba logo epa

Kupci u Kini na Dan samaca za 24 sata potrošili su 25,3 milijarde dolara i time postavili svjetski rekord.

Kupci u Kini na Dan samaca, odnosno 11. novembra, za 24 sata potrošili su 25,3 milijarde dolara i time postavili svjetski rekord.

Na trgovinskim platformama Taobao i Tmall, u sklopu najveće kineske kompanije za kupovinu putem interneta, za jedan dan je ostvarena kupovina od 168,3 milijardi jena (25,3 milijarde dolara), prenosi Anadolija.

Tog dana je kupljeno više od 800 miliona proizvoda domaćih i stranih brendova, među kojima su se našli elektronski uređaji, odjeća, bijela tehnika i drugo.

Alibaba je u subotnjoj online trgovini za 13 sati oborio prošlogodišnji rekord od 18,1 milijardi dolara.

Privlačenje kupaca

Kompanije koje se bave online trgovinom, svake godine nastoje različitim promocijama i velikim sniženjima privući što više kupaca.

Najveći konkurenti ovom kineskom prazniku su američki Cyber ponedjeljak koji se obilježava prvog ponedjeljka nakon Dana zahvalnosti i Crni petak.

Amerikanci su prošle godine na Dan zahvalnosti i Crni petak, potrošili pet milijardi dolara, a na Cyber ponedjeljak 3,39 milijardi dolara.

U Kini je 2009. godine, kada se prvi put na online portalima za trgovinu u sklopu holdinga Alibaba obilježio 11. novembar, ostvarena online trgovina od samo osam miliona dolara.

Gotovo 80 posto trgovine koja se u Kini vrši preko interneta, realizira se preko Alibabe.

Praznik Dan samaca izmislili su kineski studenti 90-tih godina prošlog stoljeća.

Izvor: Agencije