fbpx

Kineska ekonomija uticaće na cijene nafte u svijetu

nafta trziste

U ovoj godini cijene nafte u svijetu zavisiće najviše od kineske ekonomije, a stopa nezaposlenosti biće znatno povećana, procjenjuju stručnjaci. 

Ulagači oprezno ulaze u 2023. očekujući dodatno povećanje kamatnih stopa i recesiju u zemljama širom svijeta, smatra Krejg Erlam iz OAND-a, organizacije koje se bavi kurentnošću valuta.

Leon Li iz "CMC Marketsa" smatra da će ove godine tržište balansirati između "tijesnog snabdijevanja" i smanjene potražnje zbog pogoršanog makroekonomskog okruženja.

"U 2023. globalna stopa nezaposlenosti trebala bi naglo rasti, što će ograničiti potražnju za energijom. Zato mislim da bi cijene nafte mogle pasti i na 60 dolara", objašnjava Li.

On smatra da puno toga zavisi od stanja ekonomije Kine, koja je najveći svjetski uvoznik nafte.

Rast kineske privrede sada je usporen zbog strogih mjera protiv Kovida-19, pa je Kina zabilježila pad potražnje za naftom, nakon nekoliko godina rasta.

Pošto su kineske vlasti nedavno odustale od politike nulte tolerancije Kovida i počele da popuštaju restriktivne mjere, analitičari u ovoj godini očekuju ubrzanje rasta ekonomije.

Trgovci se plaše da će se sa ukidanjem restriktivnih mjera širenje zaraze ubrzati i potrajati duže, što bi idućih mjeseci moglo da "pritisne" zdravstveni sistem u Kini i cijelu ekonomiju, a time i kinesku potražnju za naftom.

Tridesetak analitičara, čije stavove prenose ekonomski portali, procjenjuju da će ove godine cijena barela u Londonu iznositi u, prosjeku, oko 89.40 dolara.

Na američkom tržištu bi, pak, prema procjenama, cijena u prosjeku mogla iznositi oko 84,85 dolara.

Srna