fbpx

Katar i druge države-proizvođači nemaju kapaciteta da Evropi zamijene ruski plin

gas evropa

Ni Katar ni druge države-proizvođači nemaju kapaciteta da Evropi zamijene ruski plin ukapljenim prirodnim plinom (LNG) ako snabdijevanje bude prekinuto zbog sukoba Rusije i Ukrajine, upozorio je ministar energetike Katara. 

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su nakon što je Moskva priznala dvije proruske odmetnute regije na istoku Ukrajine i poslala jedinice na to područje u "mirovnu" misiju, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države i evropski saveznici uvode nove sankcije Rusiji, koje bi mogle obuhvatiti i ruski plin i prekinuti opskrbu Evrope tim energentom.

Washington se proteklih sedmica raspitivao kod velikih proizvođača mogu li Evropi zamijeniti ruski plin.

"Udio Rusije u snabdijevanju Evrope iznosi… 30 do 40 posto. Nijedna zemlja ne može zamijeniti takav obim (plina), za tako nešto nema kapaciteta u LNG-u. Većina LNG-a vezana je jasnim dugoročnim ugovorima i i odredištima. Zato je gotovo nemoguće u kratkom roku zamijeniti takvu količinu (plina)", rekao je katarski ministar Saad al-Kaabi novinarima na konferenciji o plinu u Dohi.

Katar spada među najveće proizvođače ukapljenog plina u svijetu i dugoročnim je ugovorima dogovorio prodaju većine plina kupcima u Aziji, iako dio prodaje i Evropi.

Katarski ministar izjavio je da bi na Stari kontinent prema sklopljenim ugovorima mogli preusmjeriti samo 10 do 15 posto prodanog plina.

"Ne radi se o tome da to nije ugovoreno, postavlja se pitanje može li se preusmjeriti. Većina plina vezana je uz dugoročne ugovore, a preusmjeriti bi se moglo vjerojatno 10 do 15 posto", rekao je Kaabi.

Dodatni su problem ograničeni kapaciteti evropskih terminala za prihvat ukapljenog plina iz SAD-a i drugih velikih proizvođača, napominje Reuters.

Agencije