fbpx

Inflacija u eurozoni na novom rekordu u martu

inflacijas

Inflacija u eurozoni dostigla je u martu novi rekordan nivo od 7,5 posto međugodišnje, prema preliminarnim podacima evropske statističke službe Eurostat.

Rast potrošačkih cijena u 19-članom bloku koji dijeli zajedničku valutu euro, znatno se ubrzao prošlog mjeseca u odnosu na februar kada je iznosio 5,9 procenata, pošto su rat u Ukrajini i sankcije Rusiji postakli snažan skok cijena goriva i prirodnog gasa.

Martovski nivo inflacije u eurozoni daleko je iznad prognoze analitičara koji su u prosjeku predviđali 6,6 posto, a pri tome očekuju da će vrhunac dostići tek u narednim mjesecima, prenosi Tanjug.

Bazna inflacija u zoni eura, iz koje su isključene volatilne cijene energije i hrane, također je ubrzala rast na 3,2 posto u martu sa februarskih 2,9 procenata.

Još uži indeks rasta potrošačkih cijena, iz kojeg su izuzeti alkohol i duhanski proizvodi, povećan je sa prethodnog nivoa od 1,7 posto na tri procenta u martu.

Prema fleš procjeni Eurostata, najveći uticaj na skok inflacije imale su cijene energije, koje su martu porasle 44,7 posto na godišnjem nivou u odnosu na 32 procenta u februaru.

Slijede cijene hrane, alkohola i duhana s međugodišnjim rastom od pet posto (4,2 posto u februaru), zatim neenergetska industrijska dobra s rastom od 3,4 procenta (3,1 posto u februaru) i usluge koje koje su poskupjele 2,7 posto na godišnjem nivou u odnosu na 2,5 procenata u februaru.

Prema preliminarnim podacima, najviše godišnje stope inflacije su u martu zabilježile Litvanija, čak 15,6 posto, i Estonija 14,8 procenata, a najniže su registrovane na Malti i u Francuskoj, 4,6 posto, odnosno 5,1 procenat respektivno.

(biznismagazin)