fbpx

Indija bi mogla da postane treća po veličini svetska ekonomija do 2027.

Indija bi mogla da postane treća po veličini svetska ekonomija do 2027.

Foto: Naveed Ahmed/Unsplash

Indija bi mogla da postane treća po veličini svetska ekonomija do 2027. sa bruto domaćim proizvodom od 5 biliona dolara, saopštilo je tamošnje ministarstvo finansija.

Projekcije o Indiji kao o ekonomskoj sili dolaze uoči privremenog budžeta koji treba da bude objavljen kasnije ove nedjelje.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, ministarstvo finansija je saopštilo da je privreda spremna za rast od ili više od sedam odsto u fiskalnoj 2024. godini. Fiskalna godina Indije počinje 1. aprila i završava se 31. marta.

Ako ispuni ovogodišnji cilj, to će biti treća godina zaredom od sedam odsto rasta BDP-a za Indiju. BDP zemlje trenutno iznosi 3,7 biliona dolara.

Glavni ekonomski savjetnik Indije V Anantha Nagesvaran rekao je da je cilj vlade da postane razvijena zemlja do 2047.

"Snaga koja se vidi u domaćoj tražnji, odnosno privatnoj potrošnji i investicijama, vodi porijeklo od reformi i mjera koje je vlada sprovela u posljednjih deset godina", rekao je Nagesvaran u izvještaju, objašnjavajući ključne pokretače rasta Indije.

On je rekao da su ulaganja u fizičku i digitalnu infrastrukturu pomogla u jačanju ponude i proizvodnje. Kao rezultat toga, "stvarni rast BDP-a će vjerovatno biti bliži sedam odsto" u fiskalnoj 2025. godini, dodao je on.

Dokument objavljen u ponedjeljak nije Ekonomski pregled Indije, koji priprema Odeljenje za ekonomske poslove uoči budžeta Unije.

Budžet Unije će biti objavljen tek nakon opštih izbora između aprila i maja ove godine — privremeni budžet će predstaviti ministarka finansija Nirmala Sitharaman u četvrtak i vjerovatno neće uključivati bilo kakve veće promjene u potrošnji ili poreskoj politici.

Prema Goldman Saksu, Indija je spremna da postane druga po veličini svjetska ekonomija do 2075. godine, preskočivši ne samo Japan i Njemačku, već i SAD.

Trenutno je Indija peta po veličini svjetska ekonomija, iza SAD, Kine, Japana i Njemačke.