fbpx

IEA predviđa usporavanje potražnje za naftom u 2024.

nafta trziste

Foto: Ilustracija

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je da će rast potražnje za naftom u sljedećoj godini biti sporiji od prethodnih procjena, kao razloge navodeći slabe makroekonomske uslove, usporeni oporavak nakon pandemije i sve širu upotrebu električnih vozila.

Rast potražnje za naftom u 2024. će usporiti na milion barela dnevno, navela je agencija sa sjedištem u Parizu u svom mjesečnom izvještaju o tržištu nafte u augustu, a to je za 150.000 barela dnevno niže u odnosu na prethodnu prognozu, prenosi Hina.

“Globalni privredni izgledi i dalje su izazovni uprkos rastućim kamatnim stopama i strožim bankovnim kreditima, koji pritišću kompanije, a koje već imaju teškoća s usporenom proizvodnjom i trgovinom”, saopćila je IEA.

Smanjena ponuda podupire rast cijena nafte, pa se tako u četvrtak barelom sirove nafte u Londonu trgovalo iznad 88 dolara, po najvišoj cijeni od januara. IEA je upozorila da bi globalne zalihe mogle naglo pasti u ostatku 2023. godine, a to bi potencijalno još više potaknulo cijene.

U 2023. bi globalna potražnja za naftom trebala porasti za 2.2 miliona barela dnevno, potaknuta zračnim prometom u sezoni odmora, povećanim korištenjem nafte pri proizvodnji električne energije i rastom kineskih aktivnosti u petrokemiji.

Ta je prognoza ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodnu procjenu IEA-e.

Procjenjuje se da će prosječna potražnja u ovoj godini iznositi 102.2 miliona barela dnevno, a Kina će biti zaslužna za više od 70 posto rasta, uprkos zabrinutostima za privredno zdravlje najveće svjetske naftne uvoznice.

Potražnja je u junu dostigla rekordna 103 miliona barela dnevno. IEA je objavila da bi u augustu moglo doći do novog najvišeg niova.

OPEC je u svojoj mjesečnoj prognozi ponovio svoje procjene godišnje potražnje za naftom, očekujući rast za 2.25 miliona barela dnevno u 2024. godini, u odnosu na 2.44 miliona barela dnevno u 2023. godini.

Na strani ponude, proizvodnja je zadnjih mjeseci znatno usporila, zbog dobrovoljnih smanjenja iz Saudijske Arabije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, zalihe su počeli ograničavati krajem 2022. kako bi ojačali tržište, a u junu su ograničenja zaliha produžili na 2024.

Ako se održe trenutni ciljevi OPEC-a +, zalihe nafte mogle bi u trećem tromjesečju pasti za 2.2 miliona barela dnevno i za 1.2 miliona barela dnevno u četvrtom kvartalu, te potencijalno potaknuti još jedno povećanje cijena, predvidjela je IEA u petak.