fbpx

Grčka će otplatiti preostali dug MMF-u do kraja marta

Grckazastava

Grčka će do kraja marta, dvije godine prije roka, otplatiti posljednje tranše kredita koje duguje Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), rekao je u ponedjeljak Reutersu ministar finansija Christos Staikouras.

Grčka, koja je dobila više od 260 milijardi evra zajmova od Evropske unije i MMF-a tokom svoje decenijske finansijske krize, oslanjala se isključivo na tržišta obveznica za svoje potrebe finansiranja otkako je izašla iz trećeg paketa pomoći 2018.

Od tada je takođe izvršila nekoliko prijevremenih otplata MMF-u i sada duguje 1,9 milijardi eura zajmova do 2024., što je posljednji dio od ukupno 28 milijardi eura koje je Fond sa sjedištem u Vašingtonu obezbijedio između 2010. i 2014. godine.

"Grčka je zvanično podnijela zahtjev za potpunu otplatu preostalog iznosa svojih kredita MMF-u. Relevantna procedura je pokrenuta i očekuje se da će biti završena krajem marta", rekao je Staikouras u intervjuu.

Grčka je i dalje najzaduženija zemlja u evrozoni, sa javnim dugom od 189,6 posto bruto domaćeg proizvoda u 2022. Očekuje se da će taj potez smanjiti dug za oko jedan procentni poen i uštedjeti oko 50 miliona eura u plaćanju kamata.

Staikouras je rekao da će se, uprkos povećanju potrošnje za suočavanje s posljedicama pandemije COVID-19, Grčka vratiti na primarni suficit od 2023. nadalje, kao što je obećano zajmodavcima, zahvaljujući snažnijem rastu i većim budžetskim prihodima.

To bi bio značajan korak jer se želi vratiti na status investicionog ranga do 2023. godine.

"Jastrebov zaokret" Evropske centralne banke doveo je prinose na grčke obveznice na najviši nivo od aprila 2020. godine, sa 10-godišnjim obveznicama koje sada donose oko 2,5 posto u poređenju sa 0,9 posto u septembru 2021.

"Grčka provodi razumnu i odgovornu fiskalnu politiku i pronicljivu strategiju izdavanja duga, kako bi ograničila posljedice činjenice da, uprkos uzastopnim poboljšanjima kreditnog rejtinga tokom posljednje dvije godine, zemlja još nije postigla status investicionog ranga", on je rekao.

"Što se tiče 2023. nadalje, preći ćemo na postizanje realnih primarnih viškova", dodao je ne iznoseći detalje.

Agencije