fbpx

Gradmont iz Gradačca jedina bh. kompanija uključena u međunarodni istraživački projekat Anagennisis

Kompanija Gradmont iz Gradačca jedina je bh. kompanija koja je uključena u međunarodni projekat Anagennisis, koji sa 4,5 miliona eura finansira Evropska unija s ciljem da istraži mogućnosti upotrebe recikliranih autoguma u proizvodnji betona.

gradmont iz gradacca jedina bh kompanija ukljucena u medjunarodni istrazivacki projekat anagennisis 1440066566

Bogato iskustvo, međunarodne reference i vrhunski stručnjaci iz oblasti građevinarstva bili su presudni da upravo Gradmont dobije povjerenje te u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i 15 partnera iz osam zemalja, tokom 42 mjeseca istraživanja ispita sve mogućnosti ugradnje recikliranih auto-guma u beton.

Problem otpadnih autoguma

Projekat je sufinansiran iz Sedmog okvirnog programa Evropske unije.

- Pored Gradmonta na projektu su angažovane i kompanije Arkada, Werkos, Dulex i GumiImpex - GRP, te univerziteti sa Kipra, iz Hrvatske, Rumunije, zatim ETRA (Evropska asocijacija preduzeća koje recikliraju gumu i brojni pojedinci - kazao je novinarima Nahid Unkić iz kompanije Gradmont.

Istakao je da je u svijetu već decenijama veoma izražen problem otpadnih autoguma. Uklanjanje ove vrste otpada obično je vršeno spaljivanjem, ali je termičko uništavanje zahtijevalo veliku potrošnju energije i dovodilo do zagađenja zraka. Stoga se Evropska unija odlučila finansirati projekat pronalaska novih modela upotrebe gume.

Procjenjuje se da godišnja prozvodnja autoguma u svijetu prelazi milijardu komada. Istraživanje predviđa praktičnu primjenu recikliranih guma u proizvodnji brojnih proizvoda: mlaznih betona za stabilizaciju pokosa, ploča na tvrdoj podlozi, predgotovljenih elementa razne namjene, za sanaciju i izvedbu tunelskih obloga, visoko deformabilnih konstrukcijskih elemenata za mostove...

Cilj je da se projektanti, investitori i izvođači uvjere u prednosti korištenja razvijenih novih proizvoda, čija će eventualna primjena u cijelom svijetu, ovisno od rezultata, otpočeti po okončanju projekta, krajem 2017. godine.

Ovaj značajni uspjeh inženjera Gradmonta došao je kao rezultat izuzetno uspješnog poslovanja u proteklih sedam godina.

Kompanija je osnovana 2008. godine na temeljima nekada veoma uspješnog preduzeća Bosna Gradačac, s namjerom da održi kontinuitet u proizvodnji prefabrikovanih armirano-betonskih elemenata. Strpljivo je razvijan originalni koncept djelovanja koji se zasnivao na principima: tržištu ponuditi kvalitet, brzu i sigurnu gradnju, a sve to pratiti povoljnim cijenama. Taj koncept se i prilikom izlaska na tržišta regiona pokazao veoma uspješnim.

Tokom 2010. godine Uprava kompanije Gradmont donijela je stratešku odluku i krenula u izgradnju vlastitog objekta na 3.200 kvadratnih metara, čija je vrijednost bila oko 4,5 miliona maraka. Taj poslovni poduhvat otvorio je mogućnost širenja, tako da se Gradmont uskoro nametnuo na tržištu kao jedna od najpouzdanijih građevinskih kompanija u regionu.

Vrhunski kvalitet proizvoda

Instalirani kapacitet tvornice je 100 kubnih metara betona ugrađenog u razne kalupe armirano-betonskih elemenata, što trenutno zadovoljava potrebe tržišta. Kapacitet izgradnje tvorničkih hala na nivou godine prelazi 200.000 kvadratnih metara.

Danas se proizvodnja odvija u tvornici na 6.000 kvadratnih metara, a najbolja i najpouzdanija rješenja klijentima garantuju vrhunski projektanti, iza kojih su stotine uspješnih graditeljskih projekata, te predan rad devedeset uposlenika.

Gradmont posjeduje vlastitu tvornicu betona, tako da garantuje stalan vrhunski kvalitet proizvoda.

Gradmont je od svoga osnivanja bilježio stalni rast i razvoj, ostvarujući značajnu dobit, koja je u 2014. godini prešla 1,2 miliona konvertibilnih maraka. Trenutno nema kreditna zaduženja, a na ključnim tržištima na koja plasira svoje proizvode u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, bilježi stalni rast, tako da Gradmont postaje dominantan bosanskohercegovački građevinski brend u regionu.

Uključivanje u veliki međunarodni projekat Anagennisis, pored toga što je značajno priznanje otvorit će brojne mogućnosti unaprjeđenja poslovanja, te pokazati drugim bh. kompanijama na koji način se vlastitim snagama i znanjem mogu ostvariti veliki rezultati, saopćila je BMG Bosanska medijska grupa.

Izvor: Oslobodjenje