fbpx

Globalna tržišta hrane moraju ostati otvorena

poljoprivreda njiva

Globalna tržišta hrane moraju ostati otvorena kako bi se obezbijedilo snabdijevanje siromašnih zemalja, posebno nakon što je sukob u Ukrajini izazvao porast cijena i ograničenje zaliha, izjavio je danas njemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir.

"Tržišta moraju ostati otvorena", izjavio je Ozdemir na njemačkoj televiziji ZDF, uoči sastanka ministara poljoprivrede iz grupe zemalja G7 čiji je domaćin danas Njemačka, a koji bi trebalo da razgovaraju o posljedicama ukrajinskog sukoba po globalnu bezbjednost hrane.

Globalna prehrambena kriza izazvana ruskim napadom na Ukrajinu eskalirala je ove nedjelje, nakon što su brojne zemlje, koje su ključni proizvođači hrane, najavile ograničenja na izvoz hrane kako bi zadržale vitalne zalihe hrane unutar svojih granica, navodi agencija Rojters.

Uvoznici žitarica širom svijeta pogođeni su porastom cijena nakon iznenadnog zaustavljanja izvoza žitarica iz Ukrajine i naglog smanjenja izvoza iz Rusije, a pošto je sukob zatvorio luke.

Cijene pšenice skočile su na maksimalni nivo u posljednjih 14 godina.

Rojters podsjeća da Rusija i Ukrajina obezbjeđuju skoro 30 odsto svjetskog izvoza pšenice i važni su dobavljači jestivih ulja.

Agencije