fbpx

FAO: Pad cijena hrane u svijetu u avgustu

FAO: Pad cijena hrane u svijetu u avgustu

Foto: Impuls

Porast zaliha uticao je na pad svjetskih cijena prehrambenih proizvoda u avgustu, osim pirinča i šećera, saopšteno je iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO indeks svjetskih cijena prehrambenih proizvoda koji na mjesečnom nivou prati promjene u svjetskim cijenama prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u avgustu je u prosjeku iznosio 121,4 poena, što je za 2,1 odsto manje u odnosu na jul i čak 24 odsto manje od rekorda koji je dostigao u martu 2022. godine, prenosi Beta.

Cijene biljnih ulja smanjile se u avgustu za 3,1 odsto, djelimično preokrenuvši veliki porast od 12,1 odsto u julu, a svjetske cijene suncokretovog ulja opale su za skoro osam odsto tokom mjeseca, usljed slabljenja globalne potražnje za uvozom i rastućeg broja ponuda velikih izvoznika, prenosi Tanjug.

Svjetske cijene sojinog ulja opale su zbog poboljšanih uslova za usjeve soje u Sjedinjenim Američkim Državama, dok su cijene palminog ulja umjereno pale usljed sezonskog porasta proizvodnje u zemljama jugoistočne Azije.

Vrijednost indeksa cijena za žitarice smanjila se za 0,7 odsto u odnosu na jul, a svjetske cijene pšenice pale su za 3,8 odsto u avgustu usljed povećane dostupnosti od strane vodećih izvoznika, dok su međunarodne drugih žitarica pale za 3,4 odsto usljed velikih globalnih zaliha kukuruza iz rekordne žetve u Brazilu i skorašnje žetve u SAD.

Nasuprot tome, vrijednost indeksa za cijene pirinča porasla je za 9,8 posto u odnosu na jul i dostigla 15-godišnji nominalni nivo, što je odraz promjena na tržišu nakon zabrane izvoza indijskog bijelog pirinča od Indije, najvećeg svjetskog izvoznika pirinča.

Neizvijesnost oko trajanja zabrane i zabrinutost oko izvoznih ograničenja dovela je do toga da akteri lanca snabdjevanja zadrže dionice, ponovo pregovaraju o ugovorima ili prestanu da daju ponude cijena, usljed čega se trgovina ograničila na male obime i prethodno zaključenu prodaju.

Vrijednost indeksa cijena mliječnih proizvoda smanjena je za četiri odsto u odnosu na jul, predvođena svjetskim cijenama mlijeka u prahu i obilnim zalihama iz Okeanije.

Svjetske cijene putera i sira takođe su pale, djelimično i zbog nedovoljnih tržišnih aktivnosti u vezi sa ljetnjim odmorima u Evropi.

Cijene mesa u svijetu pale su 3,0 odsto, najviše su pale svjetske cijene ovčetine, zbog porasta izvoznih raspoloživosti uglavnom iz Australije i slabijom potražnjom iz Kine, a velike zalihe, takođe, su takođe uticale na pad cijena svinjskog, živinskog i goveđeg mesa.

Kako je navedeno, vrijednost indeksa svetskih cena šećera porasla je za 1,3 odsto u odnosu na jul, dok je u avgustu porasla u prosjeku za čak 34,1 odsto više od svoje vrijednosti prije godinu dana.

Povećanje je uglavnom izazvano pojačanom zabrinutošću zbog uticaja fenomena El Ninjo na useve šećerne trske, zajedno sa količinom kiše koja je u avgustu ispod proseka i suvim vremenskim uslovima na Tajlandu.

Veliki usjev šećera u Brazilu ograničio je rast svjetske cijene šećera, kao i smanjena cijena etanola i slabljenje brazilskog reala.