fbpx

Evropljani su zahvaljujući solarnim elektranama ovog ljeta uštedili 29 milijardi eura

solarni paneli i poljoprivreda 948121837

Evropljani su zahvaljujući proizvodnji struje iz sunčeve energije ovog ljeta uštedili 29 milijardi eura. U Evropskoj uniji su od maja do augusta ove godine oboreni rekordi u proizvodnji struje iz sunčeve energije. 

Solarne elektrane su u navedenom periodu proizvele 28 posto više struje u odnosu na isti period prošle godine. Udio struje proizvedene u solarnim elektranama u odnosu na ukupnu proizvodnju bio je rekordnih 12 posto.

Procjena Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) jeste da bi EU za 29 milijardi eura trebala kupiti plin da nije bilo solarnih elektrana, i to uglavnom ruski plin. U 18 od 27 država Unije ostvareni su rekordi u proizvodnji struje u solarnim elektranama. Desetina električne energije u deset država se proizvodi u solarnim elektranama. Nizozemska je prva, a Njemačka je druga po ovom pitanju.

U međuvremenu se nastavlja poskupljenje plina u Uniji zbog agresije Rusije na Ukrajinu. S obzirom na to, EU razmatra da 45 posto struje do 2030. proizvodi iz obnovljivih izvora energije. Do tada bi upravo sunčeva energija trebala biti okosnica u toj proizvodnji.

Izvor: Biznis.ba