fbpx

Dok EU traži alternative ruskom gasu, BiH se nada najboljem i ne nudi plan ''B''

gas evropa

Gas u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovo poskupljuje. Energoinvest je novu procjenu poslao federalnoj Vladi na odobravanje, a planirano povećanje cijene je 21,7 posto. Novi skok cijena gasa očekuje se na ljeto. Dok Evropa traži alternative ruskom gasu, Bosna i Hercegovina nada se najboljem. Osim skoka cijena na tržištu, Rusi su najavili mogući prekid isporuke u zemlje koje su im uvele sankcije i koje gas ne žele plaćati rubljama. Nadležni u BiH od tih problema za sada ne strahuju, i ne nude plan "B". 

U Energoinvestu, uvozniku gasa za Federaciju Bosne i Hercegovine kažu da je isporuka redovna i da Rusi poštuju ugovor koji bii trebalo da bude produžen prvog juna. Pod kojim uslovima, još se ne zna. Međutim, rast cijena gasa predviđen je već za aprilsku potrošnju.

"Cijena gasa se formira kvartalno i obračunava po formuli koja je velikim dijelom bazirana na cijeni nafte na berzama u posljednjh 9 mjeseci. Pošto cijena nafte konstantno raste, tako raste i cijena gasa. Prateći taj trend, za očekivati je da bi gas u drugom kvartalu, tj. od aprila 2022. mogao biti skuplji", navode iz Energoinvesta.

Iz Gas Resa, uvoznika za Republiku Srpsku, kažu da je snabdijevanje za sada uredno. Ugovor sa Gazpromom traje do kraja maja, a očekuju da će biti produžen pod istim uslovima. Još ne najavljuju poskupljenje, a zahtjev za plaćanje u rubljama nisu dobili.

"Kakve god odluke da bude donesene, na nama je da se prilagodimo i nađemo najbolja rješenja za gasne subjekte u Republici Srpskoj. Ostajemo posvećeni saradnji sa Gazprom Eksportom, s kojim ćemo zajedno rješavati eventualne izazove koji se mogu pojaviti u snabdjevanju i isporukama", kažu u Gas Resu.

U naredna četiri mjeseca u Bosni i Hercegovini neminovan je gasni cjenovni šok, poručuje stručnjak za energetiku Almir Bečarević. Tvrdi da je, u posljednjih pet mjeseci, gas u Federaciji BiH već poskupio 58 odsto. Bez obzira na nove anekse ugovora sa Gaspromom, taj trend se nastavlja.

"Prije prelaska na Turski tok, cijena za građane je bila 0,66 feninga po kubiku. Sada bi, po staroj cjenovnoj formuli trebala bi da bude između marke i 1,05 KM, a u slučaju promjene cjenovne formule, trebala bi biti 1,3 do 1,4 KM po kubiku", ističe Bečarević.

A mnoge članice Evropske unije već su najavile da gas neće plaćati u rubljama. BiH za sada nije na Putinovoj "crnoj listi" jer formalno nisu uvedene sankcije Ruskoj Federaciji. Međutim, jeste Bugarska, a iz te države već se čuju glasovi da bi mogao biti obustavljen tranzit za Srbiju, BiH i Mađarsku. Nijedna od ovih zemalja nema alternativu. Teško da je ima i ostatak Evrope uz sve napore, barem u narednih pet godina.

"500 milijardi je potrebno Evropskoj uniji, Rusija isporučuje 100. Amerika recimo nudi 15 i to u narednih nekoliko godina. U opticaju su još neke zemlje Bliskog istoka, to su takođe skromne količine. Tako da, kako god to bilo, Evropa u ovom trenutku nema rezervnu varijantu", kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Evropska unija kao jednu od alternativa za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa uvodi sistem zajedničke nabavke gasa za zemlje članice, kako jedne drugima ne bi bile konkurencija. Tu mogućnost nudi i Zapadnom Balkanu. Bosna i Hercegovina iz Rusije uvozi više od 50 odsto ukupne količine gasa. Ne postoji ni skladište, a ni zalihe, pa bismo, ako dođe do zastoja u isporuci iz Rusije, bili u velikom problemu. BiH ne razmatra nabavku gasa iz drugih zemalja, uz obrazloženje da je gasna mreža mala, te da su cijene na tržištu znatno veće od onih koje nude Rusi.

Izvor: BHRT