fbpx

Cijene nafte oštro pale u prvoj sedmici nove godine

nafta 1 322360

Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvoj sedmici nove godine oštro pale jer se trgovci plaše da će zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija oslabiti potražnja za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 8.5 posto, na 78.57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8.1 posto, na 73.77 dolara.

Nakon što su u prethodne tri sedmice porasle oko 13 posto, prošle su sedmice cijene nafte izgubile dobar dio tih dobitaka. Posljedica je to zabrinutosti za potražnju, posebno iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika ‘crnog zlata’.

Trgovce brine situacija s koronom u Kini

Nakon što su tri godine vodile politiku ‘nulte tolerancije’ covida, kineske vlasti ubrzano popuštaju restriktivne mjere, što bi trebalo ubrzati rast druge po veličini svjetske ekonomije. Međutim, idući mjeseci bit će vrlo neizvjesni jer se virus ubrzano širi, pa mnoge bolnice i groblja javljaju da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i umrlih od covida.

Sve to moglo bi oslabiti potražnju, na što ukazuje i odluka Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata.

Trgovce je zabrinulo i upozorenje direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgieve da će ova godina biti teža od prošle zbog istodobnog usporavanja gospodarstava u SAD-u, Kini i Europi te da bi zemlje koje čine otprilike trećinu svjetskog gospodarstva mogle uroniti u recesiju.

Podizanje kamatnih stopa

Usporavanje rasta ekonomije očekuje se zbog toga što će američka i evropska centralna banka, kako su najavile, i ove godine podizati kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Hina