fbpx

Cijene nafte na najnižem nivou u posljednje tri sedmice

nafta 1 322360

Foto: Ilustracija

Na svjetskim tržištima cijene nafte pale su na najniže vrijednosti u posljednje tri sedmice jer centralne banke i dalje povećavaju kamate, pa se rast ekonomija usporava, što bi moglo oslabiti potražnju za naftom, prenosi Hina.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 7,8 posto – na 79,94 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,9 posto – na 73,39 dolara.

Pad cijena drugu sedmicu zaredom najviše je posljedica zabrinutosti trgovaca zbog usporavanja rasta zapadnih ekonomija, s obzirom da centralne banke i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Američki Fed povećao je ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, na najviši nivo od 2007. godine, dok su britanska i evropska centralna banka podigle cijenu novca za po 0,50 postotnih bodova.

Kako centralne banke već mjesecima podižu kamate, rast ekonomija se usporava.

Izbjegli recesiju

Zasad su i američka i ekonomija eurozone izbjegli recesiju, no Fed i ECB najavili su dalje povećanje kamata jer je jasno da treba oslabiti potražnju kako bi popustili inflacijski pritisci.

A to ne ide lagano, na što ukazuje izvještaj o zapošljavanju u SAD-u. U januaru je broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa nezaposlenosti je pala na 3,4 posto, dok se očekivao rast na 3,6 posto.

Ti podaci pokazuju da bi inflacija još neko vrijeme mogla ostati povišena, što znači da će Fed ili povećati kamate na više vrijednosti nego što se mislilo ili će ih na povišenom nivou zadržati dulje nego što se očekivalo.

Sankcije na rusku naftu

Trgovci su nesigurni i zbog daljnjih sankcija na rusku naftu. U nedjelju je na snagu stupila evropska zabrana uvoza rafiniranih naftnih proizvoda iz Rusije, kao što su dizel i benzin, uz neke izuzetke.

Embargo je dogovoren još u junu u sklopu šestog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a nadovezuje se na zabranu uvoza ruske sirove nafte morskim putem, koja je na snazi od decembra.

Članice EU-a dogovorile su 3. februara, zajedno s partnerima iz grupe G7, ograničenje cijene ruskih naftnih derivata. Cijene skupljih naftnih derivata, poput dizela, benzina i goriva za avione, ograničene su sada na 100 dolara, a onih jeftinijih, poput lož-ulja, na 45 dolara po barelu.

Izvor: Agencije