fbpx

Cijena zlata na najvišem nivou u zadnjih godinu dana

Cijena zlata na najvišem je nivou u zadnjih godinu dana jer zbog previranja na svjetskim finansijskim tržištima i oštrog pada cijena dionica ulagači traže utočište za kapital u investicijama koje se smatraju sigurnijima u neizvjesnim vremenima.

gold bars1 1021x580

U četvrtak je unca zlata dostigla spot cijenu od 1.262 dolara po unci, ojačavši pet posto u jednom danu.

Jutros je blago popustila, te se kreće oko 1.240 dolara. Investitore muči strah od finansijske nestabilnost i pada cijena dionica banaka s obe strane Atlantika.

Sve više ih, naime, brine profitabilnost banaka u uslovima niskih stopa rasta i niskih, pa čak i negativnih kamatnih stopa.

“Sve je više onih koji traže sigurno utočište. Preporučamo klijentima da u svoje portfelje pridodaju zlato kao osiguranje, ako stvari krenu zaista loše, jer će mu cijena onda i dalje rasti", kaže analitičar Julius Baera Carsten Menke.

Kako ističe predstavnik investicijskog odjeljenja u američkom investicijskom društvu Sica Wealth Management Jeffrey Sica, zbog zabrinutosti, posebno oko evropskog bankarskog sustava, sve više se kupuje zlato radi sigurnosti.

Porasla je i cijena srebra, i to za 4,4 posto, na 15,95 dolara za uncu, što je njezina najviša razina u zadnjih 3,5 mjeseca.

(MOJportal)