fbpx

Bugari ostavili Fabriku duvana u minusu od 40 miliona KM

P27 Antonic 03

BANJALUKA – Fabrika duvana Banjaluka ostvarila je u proteklih pet godina, koliko je u vlasništvu bugarske kompanije „Bulgartabac“, gubitak od čak 39,8 miliona maraka, a samo prošlu godinu završila je u dubiozi od 5,1 miliona KM, otkriva portal CAPITAL.

Prema podacima iz registra Akta.ba, Fabrika duvana u prošloj godini imala je ukupne prihode od 26 miliona KM i gubitak od 5,16 miliona KM, dok je godinu ranije ukupan prihod bio 30,6 miliona, a gubitak 4,7 miliona KM.

Nakon ovako loših rezultata bigarski vlasnici, kompanija“Bulgartabac“, odlučili su prije nekoliko mjeseci da se povuku stavljajući ključ u bravu jedine fabrike duvana u Republici Srpskoj.

Da je sudbina fabrike zapečaćena potvrđuju i radnici kojima je proteklih dana „Buglartabac“ počeo da isplaćuje otpremnine u iznosu od po 500 evra po godini staža.

Predsjednik sindikalne organizacije Fabrike duvana Miroslav Marinković rekao je danas za CAPITAL da će otpremnine vjerovatno vrlo brzo biti isplaćene.

„Isplata je počela 10. juna, ima još nekoliko radnika koji završavaju određene poslove, ali to će sve ubrzo biti završeno i oni isplaćeni. Mi se i dalje nadamo da bi se mogao pojaviti potencijalni kupac i kako bi se fabrika pokrenula, ali s obzirom na to da se Bugari nisu izjasnili prema Vladi, plašimo se da je to najvjerovatnije završena priča“, rekao je Marinković.

fabrika duvana

Bugarska kompanija kupila je 2013. većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM.

Oni su tada potpisali i memorandum sa Vladom RS u kojem su se obavezali da će zadržati proizvodnju pet godina, što su i ispunili.

U međuvremenu, kroz tender ponudu, bugarski holding je povećao svoj udio na 90 odsto, da bi prošle godine otkupio i preostale akcije te na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duvana Banjaluka.

Bugarska kompanija je krajem marta uputila dopis Vladi RS u kojem je navela da su se već obratili svim potencijalnim strateškim investitorima te da je to rezultiralo kupovinom maloprodajnog lanca “Lafka” i očuvanjem 153 radna mjesta koje je preuzeo “British American Tobacco”.

U „Bulgartabacu“ su tada rekli i da su održali sastanke sa zaposlenima i njihovim predstavnicima, kako u fabrici, tako i uz učešće Vlade i da “vjeruju da su pružili potpuno jasnu i vrlo povoljnu alternativu za zaposlene”.

A, povoljna alternativa upravo su otpremnine koje će, prema Marinkovićevim riječima, Bugare koštati oko dva miliona KM.

CAPITAL: Marina Čigoja