fbpx

BiH zadužena šest milijardi eura

Kada je riječ o unutrašnjem dugu, on iznosi 1,8 milijardi eura, no njegova struktura je malo drugačija. RS ovdje drži primat - unutrašnji dug ovog entiteta iznosi 1,14 milijardi eura.

euro 2 696x456

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u utorak informaciju Ministarstva finansija i trezora o zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 30. juna 2016. godine.

Prema službenim podacima, javni dug Bosne i Hercegovine u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji je za 25 miliona eura.

Kako tvrde u Ministarstvu finansija, Bosna i Hercegovina je najmanje zadužena država u regiji, ali i Evropi.

Javni dug iznosi 6,09 milijardi eura, odnosno 41,5 posto bruto domaćeg proizvoda.

"Javni dug dijeli se na vanjski i unutrašnji. Zaključno sa 30. junom, vanjski dug iznosio je više od četiri milijarde eura. Uzimanjem kredita, taj dug stvorili su [entitet] Federacija [Bosne i Hercegovine], na koju i otpada najveći udio od 2,7 milijardi [eura]. Milijardu manje [eura] ima ]bh. entitet] Republika Srpska te Distrikt Brčko, s malim kreditom od samo 10 miliona eura", objašnjava novinarka Al Jazeere Dijana Mujanović.

Brojni kreditori

Na infrastrukturne projekte odnosi se 52,14 posto zaduženja, na javni sektor otpada 34,50 posto, a ostatak (13,36 posto) na privredne djelatnosti.

Ovim novcem grade se ceste, obnavljaju željeznice, pokrivaju budžetski minusi, razvija poljoprivreda...

Na listi najznačajnijih kreditora su Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Međunarodni monetarni fond.

"Svi ovi krediti redovno se otplaćuju. Ove godine na plaćanje rata potrošeno je 165 miliona eura. A kakva je kamata? Varira od kredita do kredita, ali prosječna je 1,5 posto", navodi Mujanović.

Kada je riječ o unutrašnjem dugu, on iznosi 1,8 milijardi eura, no njegova struktura je malo drugačija.

RS ovdje drži primat - unutrašnji dug ovog entiteta iznosi 1,14 milijardi eura.

Najveći dio ovog iznosa od 325 miliona RS je napravio zaduživanjem putem dugoročnih obveznica, i to najviše u posljednjih godinu i po, a svrha je "krpljenje budžetskih rupa".

Za ratna potraživanja RS duguje 226 miliona eura, a tu je kredit socijalnih fondova.

U RS-u i gradovi i opštine su zaduženi za više 70 miliona eura.

'Ratna potraživanja'

"S druge strane, unutrašnji dug Federacije je gotovo dvostruko manji u odnosu na RS i iznosi 675 miliona eura. I u ovom entitetu budžetske rupe krpile su se novcem od prodaje dugoročnih obveznica te kratkoročnih trezorskih zapisa. A tu su i dugovi za staru deviznu štednju, ali i ratna potraživanja", dodaje novinarka Al Jazeere.

Kod komercijalnih banaka 97 miliona eura zadužili su se i kantoni, 11 miliona eura gradovi, te općine 19 miliona eura.

Iako ovi pokazatelji navode kako je zaduženost u blagom padu u odnosu na kraj prošle godine, procjena je da će se do decembra to vratiti u stare okvire.

"Prije mjesec dana MMF je odobrio Bosni i Hercegovini kredit od 550 miliona eura. Novac je stigao, zvanična Banja Luka već ga je povukla, dok Federacija i dalje čeka odobrenje Parlamenta, tako da novac stoji na računu Centralne banke [Bosne i Hercegovine], na koji još plaća i penale. Također, oba entiteta do kraja godine najavila su nova zaduživanja putem berze", ističe Mujanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije