fbpx

Bh građevinci sve više rade u Africi, Ruanda novo tržište

3ruanda

BH građevinske kompanije izvršile su u trećem kvartalu 2018. godine poslove u inostranstvu u vrijednosti 38 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH. 

To je za 4,4% više u odnosu na isti kvartal 2017. godine. 
Od ukupne vrijednosti izvršenih radova, oko dvije trećine odnosi se na poslove u niskogradnji, a jedna trećina na radove na visokogradnji. 
Ubjedljivo najveći dio radova, u vrijednosti 33,8 miliona KM, obavljen je u Evropi, a vodeće tržište je Njemačka, gdje je ostvarena realizacija od 8,1 miliona KM. 
U Crnoj Gori bh. kompanije su u trećem kvartalu ove godine završile poslove vrijedne 6,4 miliona KM, u Srbiji 4,9 miliona KM, Norveškoj i Sloveniji po 3,3 miliona KM, itd. 

U Africi je realizacija iznosila 4,1 milion KM, od čega najveći dio u Ruandi 3,1 milion KM, a ostatak otpada na Etiopiju i Alžir. 
Optimizam za naredni period ulijeva vrijednost novih narudžbi u trećem kvartalu 2018. godine koja je veća za 8,4% u odnosu na isti period prethodne godine. 
Ukupna vrijednost narudžbi u trećem kvartalu bila je 35,9 miliona KM, od čega na Evropu otpada 24,3 miliona KM. 
Zanimljivo je da naručeni poslovi u Africi iznose 11,6 miliona KM, pri čemu se cjekokupan iznos odnosi na Ruandu. (Foto: Pixabay)

indikator.ba