fbpx

Ekološka štafeta sa vodom iz Sane preći će put od 144 kilometra

Sana voda nezavisne

Ekološka štafeta pod nazivom "Akva Sana" krenula je juče s lokaliteta izvora rijeke Sane u blizini sela Donja Pecka, opština Mrkonjić Grad, na put kroz gradove i općine u oba bh. entiteta kroz koje protiče ova rijeka, a na ovom mjestu juče su se okupili brojni ekološki aktivisti.

Time je započela dvodnevna manifestacija pod nazivom "Dani rijeke Sane", koja se održava pune 22 godine i njome se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost očuvanja ove rijeke i njenog ekološkog sistema.

Program je započeo na izvorima Sane, gdje je voda zahvaćena u ekološku štafetu "Akva Sana", a potom će preći put od 144 kilometra, koliko iznosi dužina rijeke.

Manifestacija će biti okončana u Novom Gradu, gdje će se voda zahvaćena u štafetu simbolično izliti na ušću Sane u Unu, čime se želi poručiti da rijeku treba očuvati i zaštititi, kako bi bila čista cijelom dužinom svog toka.

U sklopu pomenute manifestacije planirane su školske priredbe i konkursi za literarne i likovne radove učenika na temu ekologije, a najboljima će biti uručene prigodne nagrade i priznanja.

I ovogodišnja manifestacija održava se pod sloganom "Da nam sija, da nam blista, da nam Sana bude čista", a ovom prilikom istaknuto je protivljenje mogućoj izgradnji novih hidroenergetskih objekata na rijeci, kao i haotičnoj i nelegalnoj gradnji na njenim obalama.

Inače, manifestacija "Dan rijeke Sane" organizovana je prvi put pod pokroviteljstvom OSCE-a kako bi se zbližili i bolje sarađivali gradovi i općine koji se nalaze uz tok ove rijeke, a nakon nekoliko godina organizaciju događaja preuzele su lokalne zajednice iz oba entiteta.

Nezavisne