fbpx

EK: Sigurnosni propust na Facebooku pogodio pet miliona Evropljana

facebook reuters 2

Facebook je objavio da je hakirano gotovo 50 miliona profila, što je ponovo potaknulo raspravu o zaštiti podataka.

Nedavni sigurnosni propust o kojem je obavijestila društvena mreža Facebook pogodio je blizu pet miliona Evropljana, rekla je za AFP evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova.

Facebook je u petak objavio da je hakirano gotovo 50 miliona profila na toj društvenoj mreži te da su napadači iskoristili slabosti opcije "View As" kako bi stekli kontrolu nad računima korisnika.

Taj propust koji je "ispravljen" u četvrtak, kako je rekao osnivač i glavni direktor društvene mreže Mark Zuckerberg, omogućio je hakerima da pristupe informacijama na korisničkim profilima (imena, podacima o spolu, adresama... ).

"Više ću znati za nekoliko sati ili za nekoliko dana, ali koliko znam, od tih 50 obuhvaćeno je pet miliona Evropljana, što je nevjerovatan broj", rekla je Jurova odgovarajući na pitanje na evropskom sastanku u Luxembourgu.

Hakerski napadi velikih razmjera na Facebook ponovo su potaknuli kritike te društvene mreže koju je već ozbiljno uzdrmalo više afera, pogotovo u vezi sa zaštitom ličnih podataka.

"Vodstvo (Facebooka) treba upitati ima li situaciju pod kontrolom", dodala je Jurova odgovarajući na pitanje o eventualnom gubitku kontrole američke kompanije.

Kompanijom je "veoma teško upravljati" zbog njene veličine, ali oni to moraju moći jer prikupljaju podatke i zarađuju velik novac koristeći se našom privatnošću kao robom", dodala je.

Novi evropski propisi

Jurova je ocijenila kako činjenica da je Facebook brzo objavio informaciju o ovoj aferi pokazuje da funkcioniraju novi evropski propisi o zaštiti podataka koji su ove godine stupili na snagu.

Ovi novi propisi EU-a - Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) - daju evropskim regulatorima nove ovlasti u kontroli i sankcioniranju u slučaju da ih se kompanije koje prikupljaju lične podatke ne pridržavaju.

Kompanije sada mogu biti novčano kažnjene iznosom do 4 posto godišnjeg prihoda ako ne poštuju propise, ili ako o zloupotrebi podataka ne obavijeste u roku 72 sata.

Posljednji hakerski napad na Facebook je otkriven u utorak i o njemu je obaviještena policija. "Budući da smo tek otvorili istragu, moramo utvrditi jesu li računi ili neka informacija zloupotrebljeni. Također ne znamo ko stoji iza tih napada i odakle su pokrenuti", napisao je šef sigurnosti Facebooka Guy Rosen.

Izvor: Agencije