fbpx

Dvije prosječne plate potrebne za spajanje kraja s krajem

5korpe

​BANJALUKA - Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u RS u septembru je koštala 1.876,82 KM, a prosječna isplaćena neto plata u iznosu od 881 KM pokrivala ju je svega 46,94 odsto.

Podaci su ovo Saveza sindikata RS, koji ističu da su porodice za nabavku hrane u septembru izdvojile najviše novca.

"Za nabavku hrane porodice su u prosjeku izdvojile 692 KM. Osim hrane, porodice su u septembru izdvojile 568 KM za stanovanje i komunalne usluge. Za održavanje domaćinstva bilo je potrebno izdvojiti 105,25 KM, odjeća i obuća  koštali su 137,85 KM, higijena i njega zdravlja 89,7 KM, prevoz 200,23 KM, te obrazovanje i kultura 82,38 KM", kažu sindikalci i dodaju da su ukupne potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust povećane 0,3 odsto.

Oni kažu da je potrebno što prije potpisati opšte i granske kolektivne ugovore, povećati plate i poboljšati životni standard svim radnicima, jer troškovi života rastu u RS.  Dodaju da su najviše prosječne neto plate isplaćene u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1.421 KM, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 589 KM.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, kaže da su porodici potrebne otprilike dvije prosječne plate da mi mogla sastaviti kraj s krajem.

"Građani se uglavnom zadužuju kratkoročno, da li putem kreditnih kartica ili putem uzimanja kratkoročnih kredita, naročito ako su u situaciji da im dolaze i veći troškovi, poput početka školske godine i slično", rekao je Radivojac.

On kaže da je došlo do rasta cijena te da će očigledno sa poskupljenjem goriva i te cijene biti veće.

"Možemo očekivati od Nove godine poskupljenje upravo onih životnih namirnica koji čine najveći dio potrošnje prosječnog stanovnika RS, što je i naša specifičnost, odnosno specifičnost siromašnih zamalja u odnosu na one bogatije, da hrana dominantno utiče u mjesečnim troškovima", kaže Radivojac.

Dodaje da troškovi rastu, ali da postoji i blagi rast plata, te obećanja da će plata i dalje rasti.

"Budući da veliki broj naših sugrađana odlazi u EU, poslodavci će morati odgovoriti povećanjem plata prvashodno u realnom sektoru, dok rast plata u javnom sektoru ne bi bio poželjan, jer bi to podrazumijevalo rast opterećenja na realni sektor, koji je svakako u problemu", objasnio je Radivojac.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina, rekao je da potrošači kupuju samo osnovne, potrebne stvari, hljeb, meso.

"Kada nam se potrošači žale, preporučimo im da pogledaju cijene u više marketa, jer postoje velike razlike u cijenama istih proizvoda u pojedinim marketima", rekao je Vasilić i dodao da potrošači s niskim primanjima obično kupuju tokom sniženja, odnosno akcija.

(Nezavisne)