fbpx

Država Živku Budimiru mora da isplati 60.000 KM

Budimir Nezavisne

 Foto: Nezavisne

Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu, po tužbi Živka Budimira, bivšeg predsjednika Federacije BiH (FBiH), protiv Bosne i Hercegovine i FBiH, kojom se tuženima nalaže da Budimiru isplate ukupan iznos od 60 hiljada KM.

Sud je naložio državi i entitetu da navedenu odštetu isplati na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne boli zbog neosnovanog lišenja slobode, umanjenja opšte životne sposobnosti, povrede ugleda i časti i pretrpljenog straha.

BiH i FBiH su dužni da dosuđeni iznos, sa zakonskom zateznom kamatom, počevši od 08. juna ove godine, kao dana presuđenja, isplate u roku od 30 dana od dana prijema presude.

S obzirom da je Budimir u svom ukupnom tužbenom zahtjevu tražio 250.000 KM, u preostalom dijelu, preko dosuđenog iznosa, tužbeni zahtjev u iznosu od 190.000 KM se odbija, kao neosnovan, navodi Klix.

Podsjećamo, bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir tužio je državu BiH i entitet FBiH zbog neosnovanog lišenja slobode i jednomjesečnog pritvora tokom 2013. godine.

Budimira su krajem aprila te godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po naredbi Tužilaštva BiH lišili slobode, pod optužbo za krivično djelo organizovan kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, protivzakonito posredovanje, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi iz krivičnog zakona Federacije.

Nakon što je predmet prebačen na niži nivo, Kantonalni sud u Sarajevu 2020. godine potvrdio je raniju presudu Općinskog suda Sarajevo kojom je Budimir oslobođen svih optužbi, piše BHRT.

Nezavisne