fbpx

Drama arakanskih muslimana: Danima pješače gladni i žedni

7pustinja

Nastavljena je drama arakanskih muslimana koji mjesecima spas pokušavaju pronaći u susjednom Bangladešu, piše Anadolu Agency (AA).

 

Iako je smanjen broj onih koji svakodnevno prelaze iz Arakana u Bangladeš, još uvijek je velik broj žena i djece koji prolaze kroz jako teške uslove da bi došli do teritorije na kojoj neće biti izloženi nasilju i napadima.

Više od 620.000 arakanskih muslimana izbjeglo je iz Mijanmara u susjedni Bangladeš od 25. augusta do danas. Prvih dana Arakan su svakodnevno napuštale hiljade ljudi. Ovih dana zabilježeno je smanjenje broja izbjeglica iz Mijanmara. Svakodnevno spas u Bangladešu pronalaze desetine arakanskih muslimana. Većinom se radi o ženama i djeci. Prema njihovim svjedočenjima, muškarci su uhapšeni i zatvoreni od strane mijanmarske vojske.

Ekipa AA kretala se s arakanskim muslimanima nakon njihovog prelaska granice s Bangladešom. U grupi od 30 ljudi, sve su bile žene i djeca, osim jednog starca. Nakon dugog puta preko planina i rijeke, došli su do prvog naselja. Beznadežno su sjedili na suncu. Uz sebe nisu imali ni hrane ni vode. Nisu znali ni gdje da idu, ni šta da rade. Čekali su vojnike Bangladeša. Rečeno im je da će ih oni otpremiti u jedan od izbjegličkih kampova.

Među njima je i 40-godišnja Nesari koja je u naručju držala tek rođenu bebu. Rođena je na "putu spasa".

"Nakon što su nam vojnici zapalili kuću, odlučili smo, kao i ostali, da krenemo prema Bangladešu. Tokom tog putovanja upali smo u zasjedu i vojnici su odveli mog supruga. Ne znam da li je živ. Ja sam nastavila put s naše troje djece. Pješačimo već 20 dana. Četvrto dijete sam rodila u šumi. Djeca su gladna i žedna", ispričala je Nesari.

U grupi su se nalazile i tri sestre sa djecom. Hasina je jedna od njih. Mijanmarski vojnici su joj ubili dvoje djece.

"Odveli su mi i supruga. Ne znam gdje je sada, da li je živ ili mrtav", kazala je ova žena. Ni njena sestra Senvara ne zna sudbinu svoga supruga.

"Zapalili su nam kuću, a supruga upucali u nogu. Vojnici su mi ubili i brata. Na put sam krenula sa sestrama. Vojnici su nam sve uzeli. Naše selo je daleko od Bangladeša. Pješačimo skoro mjesec dana. Preko dana smo se kretali kroz šumu, a veče smo provodili odmarajući se", ispričala je Senvara.

Arakanski muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 300 muslimanskih sela iz kojih je najmanje 620.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

(Anadolija)