fbpx

Dragan Mektić: Srbija pravi ozbiljan problem s Irancima

2mektic

Sarajevo – Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je juče da BiH ima ozbiljan problem sa migrantima iz Irana jer je Srbija sa tom zemljom uspostavila bezvizni režim. 

Mektić je poslije sjednice Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH istakao da su do sada bili najzastupljeniji migranti iz Sirije, ali da je došlo do obrta i da se povećava broj ekonomskih migranata.

– Najviše je u strukturi Pakistanaca, nakon toga Sirijaca i na trećem mjestu je Iran. Kako ih dobijamo iz Irana? Imamo ozbiljan problem jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana. Oni legalno dolaze u Srbiju, a nama prelaze ilegalno pa idu prema EU. Mi nemamo pravo da određujemo Srbiji kome će uvoditi vizni režim, ali Srbija treba da nam bez ikakvih problema omogući readmisiju. Ne možemo se miješati u stvari druge države, ali možemo tražiti da bude omogućeno vraćanje Iranaca u Srbiju – rekao je Mektić.

Ove godine je u BiH, prema podacima koje je iznio Mektić, ušlo 5.116 ilegalnih migranata, a 70 odsto ih je u međuvremenu napustilo BiH.

– Njih 4.526 je izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, a zahtjev je podnijelo 475 migranata. Međutim, ni za jednog migranta nije odobren azil u BiH jer oni te zahtjeve ne upućuju da bi ostali ovdje, nego da ostvare neka od prava tokom tranzita preko BiH. Sa granice BiH vraćeno je 3.300 migranata. Ovo su jedini relevantni i tačni podaci o broju migranata u BiH, a sve drugo što iznose pojedini političari je političkog karaktera i ne vodi rješenju problema, nego dodatnom komplikovanju situacije i stvaranju haosa i konflikata – rekao je Mektić i dodao da nisu tačne tvrdnje o postojanju tajnih planova za ubacivanje migranata u RS i da nijedan kamp za migrante neće biti organizovan u RS.

Član Glavnog odbora SNSD-a Nedeljko Ćorić izjavio je da je Mektić, koji je sve doskoro tvrdio da migranti sporadično ulaze u BiH, odjednom javnosti predočio da je u BiH u ovoj godini već ušlo više od 5.000 migranata.

– Mektić se danas i sam pita odakle ih toliko. Vjerujući njemu, jedno jutro bismo se mogli probuditi i sa 50.000 migranata u BiH. Mektić treba da zna da je RS zauzela jasan stav da nemamo kapaciteta niti mogućnosti za prijem migranata – poručio je Ćorić.

Mektić je naglasio da je krizni fond EU za migrante odobrio BiH pomoć od milion i po evra.

Pojačanje na granici
Dragan Mektić je rekao da je pomoć policijskih snaga Graničnoj policiji BiH dala dobre rezultate u zaštiti granice. On je najavio da će vrlo brzo novi policijski kontingent iz RS i Brčko distrikta biti angažovan na jugu BiH, a da će pripadnici federalnog MUP-a biti u rezervi.

(cafe.ba)