fbpx

Donald Trump ranjen tokom pucnjave na izbornom skupu u Pennsylvaniji, napadač ubijen

Donald Trump ranjen tokom pucnjave na izbornom skupu u Pennsylvaniji, napadač ubijen

Foto: EPA-EFE

Na snimcima se vidi krv na njegovom uhu, a zatim su viđeni i naoružani policajci na krovu blizu pozornice na kojoj je stajao Trump.

Bivši američki predsjednik Donald Trump okrznut je metkom u napadu na predizbornom skupu u Butleru. Snage sigurnosti polaze od premise da je incident bio ozbiljan pokušaj ugrožavanja života bivšeg predsjednika… Napadač i jedan od posjetitelja ubijeni su, javlja iz Washingtona Ivica Puljić.

Bivši američki predsjednik Donald Trump dobro je i na sigurnom nakon što je u subotu navečer odjeknulo nekoliko pucnjeva na njegovom skupu u Pennsylvaniji.

Bivši predsjednik Donald Trump izrazio je zahvalnost agentima Tajne službe koji su ga zaštitili i izrazio sućut sudioniku skupa koji je ubijen u pucnjavi.

“U ovom trenutku ništa se ne zna o strijelcu, koji je sada mrtav”, napisao je Trump na svojoj platformi Truth Social.

“Pogođen sam metkom koji mi je probio gornji dio desnog uha. Odmah sam znao da nešto nije u redu, čuo sam fijuk, pucnjeve i odmah osjetio metak koji para kožu. Došlo je do velikog krvarenja, pa sam tada shvatio što se događa. BOG BLAGOSLOVIO AMERIKU!”

Tajna služba

Tajna služba objavila je svoj prikaz današnjeg napada:

“Naoružani napadač ispalio je više hitaca prema pozornici s “uzvišenog položaja” izvan skupa oko 18:15 lokalno (22 GMT).
Osoblje tajne službe “neutraliziralo” je napadača koji je sada mrtav. Jedan gledatelj je poginuo, a dvoje je teško ranjeno.”

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je informiran o incidentu na Trumpovom skupu u Pensilvaniji.

„Zahvalan sam što čujem da je bezbjedan i da je dobro. Molim se za njega i njegovu porodicu i za sve one koji su bili na skupu, dok čekamo dalje informacije”, naveo je Biden u saopćenju.

“Jill i ja smo zahvalni Tajnoj službi što ga je odvela na sigurno. U Americi nema mjesta za ovu vrstu nasilja. Moramo se ujediniti kao jedna nacija da to osudimo”, poručio je Biden.

“Tajna služba je provela zaštitne mjere i bivši predsjednik je na sigurnom”, službeno je objavljeno, prenosi Hina.

Kamala Harris, potpredsjednica koja se smatra najvjerojatnijom zamjenom za Bidena ako se on odluči povući kao demokratski kandidat, rekla je da ona i njezin suprug “osjećaju olakšanje što (Trump) nije ozbiljno ozlijeđen”.

“Molimo se za njega, njegovu obitelj i sve one koji su bili ozlijeđeni i pogođeni ovom besmislenom pucnjavom”, rekla je u izjavi.

“Svi moramo osuditi ovaj gnusni čin i dati svoj dio kako bismo osigurali da ne dovede do novog nasilja”, rekla je.

Pucnjava početkom govora

Pucnjevi su odjeknuli nedugo nakon što je Trump počeo govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru.

Agenti su odmah oborili i polegli Trumpa ispod podija. Bivši predsjednik je ozlijeđen, ali ne navodeći detalje. Na video snimci vidi se da Trump ima nešto krvi oko desnog uha i na desnoj strani lica.

Nakon nekoliko trenutaka ustao je, okružen agentima koji su ga ispratili od pozornice do automobila.

Podigao je šaku u zrak u znak prkosa, a pristalice su mu klicale.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik „dobro“.

„Predsjednik Trump zahvaljuje organima red i hitnim službama na brzoj reakciji tokom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Uskoro ćemo imati više detalja“, rekao je Cheung.

“Vidjeli smo mnogo ljudi kako se bacaju na tlo, izgledajući zbunjeno, čuo sam pucnjeve, zvučalo je kao nešto između petardi i malokalibarskog pištolja,” rekao je za AFP svjedok s lica mjesta John Yeykal.

Predsjednik Biden je obaviješten o situaciji, objavila je Bijela kuća.

Ovo je bio posljednji Trumpov predizborni skup uoči početka republikanske izborne konvencije u Milwaukeeju u ponedjeljak.

Čelnici republikanaca i demokrata užasnuti napadom

Bivši američki predsjednik Barack Obama je u izjavi na X-u kazao da mu je laknulo što je Trump samo lakše ozlijeđen.

“U našoj demokratiji nema mjesta političkom nasilju”, kazao je Obama.

Senator Bernie Sanders, koji se posljednjih sedmica pojavio kao glasni pristalica predsjednika Bidena, kaže da želi Trumpu “brz oporavak”.

“Političko nasilje je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Sanders u objavi na društvenim mrežama.

“Užasnut sam onim što se dogodilo na skupu u Pennsylvaniji i laknulo mi je što je bivši predsjednik Trump na sigurnom. Političkom nasilju nema mjesta u našoj zemlji”, rekao je čelnik republikanske većine u Senatu Chuck Schumer.

Čelnik demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries rekao je da su njegove misli s Donaldom Trumpom.

“Amerika je demokratija. Političko nasilje bilo koje vrste nikada nije prihvatljivo.”

Bivši predsjednik George W. Bush “zahvalan” je što je bivši predsjednik Donald Trump na sigurnom nakon “kukavičkog napada”.

Milijarder i tehnološki investitor Elon Musk objavio je da podržava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon subotnjeg incidenta u Butleru i poželio mu je brz oporavak.

Prve međunarodne reakcije

Prvi međunarodni izrazi podrške Trumpu stigli su od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i mađarskog mu kolege Viktora Orbana.

Ured novoimenovanog premijera Velike Britanije Keira Starmera saopštio je:

“Najoštrije osuđujemo sve oblike političkog nasilja i šaljemo najbolje želje predsjedniku Trumpu i njegovoj obitelji u ovom trenutku.”

Starmer, koji je preuzeo dužnost početkom ovog mjeseca, bio je među prvim svjetskim čelnicima koji su reagirali.

Coline Clarke, iz u Soufan grupe, upozorava da incident nagovještava “veoma opasnu političku sezonu”.

“To samo pokazuje stanje američke demokratije”, kaže za Al Jazeeru.

“Ovo je mračan dan u američkoj istoriji bez obzira na vaše političko ubjeđenje i mislim da smo na vrlo lošem mjestu uoči izbora”.

Izvor: Al Jazeera i agencije