fbpx

Doktori u Tuzlanskom kantonu povukli ostavke

6doktori

Tuzla- Doktori u Tuzlanskom kantonu prekidaju štrajk i povlače potpisane masovne ostavke jer na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u petak preleminarno je postignut dogovor da članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK potpišu ovih dana kolektivni ugovor.

„Štrajk prestaje, povlačimo kolektivne otkaze, nećemo ih predavati na protokol. Iznašli smo zajedničko kompromisno rješenje. Ovaj sav sukob i sve ovo je izazvalo nekorektno ponašanje rukovodstva Nezavisnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu koje punih sedam godina opstruira naš rad”, izjavio je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata.

Ovaj sindikat čiji je osnovni zahtjev bio priznavanje reprezentativnosti od strane Vlade TK, tu istu reprezentativnost crpit će iz Federalnog sindikata dok se ne okončaju sudske presude koje se vode oko ovog pitanja između Nezavisnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu koji je potpisao kolektivni ugovor i Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Skupština TK će tražiti od sudstva da pojasni kako donosi različite presude u kantonima i različito tumači zakon. 

„Zakon o radu daje jasnu definiciju da doktori mogu sebe kroz sindikat predstavaljati, ali u TK to nije njima najjasnije i neka im se nacrta”, izjavio je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

(nezavisne.com)