fbpx

Dokle je stigao zakon o Ustavnom sudu BiH: Radna grupa obavijena velom tajni

BiH Ustavni sud BHRT

 Foto: BHRT

Kako napreduje rješavanje političkog pitanja svih pitanja u BiH - zakonsko regulisanje rada Ustavnog suda BiH i načina izbora njegovih sadašnjih troje stranih sudija?

Upokušaju da saznamo odgovor naišli smo na vladajuće političare koji uglavnom ne znaju ništa o tome, ili su samo čuli da radna grupa pokušava nešto da uradi.

Nakon sastanka vladajućih partija na nivou BiH u Konjicu, 30. juna, lider SNSD i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se setom zakona iz oblasti pravosuđa baviti radna grupa koju će formirati SNSD, HDZ i sarajevska “Trojka”.

Bijes opozicije
Dodik je time na sebe navukao bijes opozicije, koja tvrdi da je izdao zaključke Narodne skupštine, koji kažu da je Ustavni sud BiH prioritet u odnosu na sve druge zakone.

Krajem jula, Dodik je za Glas Srpske rekao da, uz set evropskih zakona koji će biti na dnevnom redu Parlamenta BiH krajem avgusta, istovremeno treba da bude pripremljen zakon kojim će biti riješeno pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

– Ovo je samo prva faza. Radna grupa ima rok do kraja avgusta ili u septembru da predoči rješenje za pitanje stranih sudija. To više nije test za nas, već za neke druge. Realno gledano, to nije bilo moguće uraditi ranije – rekao je Dodik.

Sjednica Predstavničkog doma PS BiH zakazana je za 22. avgust i na dnevnom redu su neki „evropski“ zakoni, poput zakona o VSTS, o ombudsmenu, o slobodi pristupa informacijama. Ali, nema ni riječi o Ustavnom sudu BiH, čije odluke Srpska ne primjenjuje dok se ne riješi njegov pravni status i troje stranaca ne zamijeni domaćim sudijama.

Ko se konkretno bavi razmatranjem ovog pitanja?

Šef Kluba poslanika HDZ BiH u Predstavničkom Domu BiH, Predrag Kožul, rekao nam je da ne zna ništa o ovoj radnoj grupi.

Radna grupa misterija
Milan Petković, advokat, zamjenik predsjedavajućeg Srpskog kluba i prvi zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, kaže da ga niko nije kontaktirao. Niti zna da li se nešto radi u radnoj grupi. Isti odgovor dobili smo i od nekoliko parlamentaraca iz SNSD.

Ipak, neki od naših sagovornika tvrde da se u pozadini ipak intenzivno radi, ali ne samo na pitanju Ustavnog suda BiH, nego na izmjenama i dopunama seta zakona koji se odnose na pravosuđe. Kako nam je rečeno, iz Republike Srpske su u toj radnoj grupi istaknuti pravni stručnjaci, široj javnosti uglavnom nepoznati.
– Sada je u fokus izmjena Zakona o sudu BiH, gdje se razgovara o formiranju višeg suda, koga bošnjački političari nazivaju vrhovnim sudom BiH. Denis Zvizdić je već u PS BiH pokrenuo jednu takvu inicijativu, ali ona nema šanse da bude usvojena jer se zagovara formiranje vrhovnog suda koji bi bio nadležan da razmatra odluke svih sudova u BiH, a Republika Srpska već ima svoj Vrhovni sud. U kuloarima postoji druga verzija izmjene zakona koja predviđa da viši sud bude nadležan da razmatra samo odluke Suda BiH, jer prema sadašnjem rješenju to radi Apelaciono vijeće suda BiH, na koje predsjednik Suda BiH ima ogroman uticaj. Ako bude dogovora, sjedište tog nekog višeg suda BiH bilo bi u Banjaluci – tvrdi izvor Srpskainfo upućen u tematiku.

Kada je riječ o Ustavnom sudu BiH, u Ustavu piše da Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Prije oko osam godina u PS BiH je pao zakon koji su predložili SNSD i HDZ BiH. On je predviđao da NSRS bira jednog sudiju, a Parlament FBiH dvojicu, umjesto troje stranaca.

Da li će ovaj put ishod biti drugačiji?
Predsjednik SDS, Milan Miličević, tvrdi da vlast u Srpskoj galamom (o državnoj imovini) namjerno skreće pažnju sa neuspjeha po pitanju Ustavnog suda BiH.

– Bliži se sjednica Predstavničkog doma na kojoj je SNSD obećao partnerima iz FBiH da će podržati tri evropska zakona. To je najbrutalnije kršenje zaključaka Narodne skupštine, koja je rekla da nema usvajanja zakona iz 14 prioriteta dok se ne usvoji zakon o zamjeni stranih sudija domaćim. Umjesto ispraćanja stranih sudija, SNSD nam nudi ”radnu grupu” po onom principu – kada hoćeš nešto da ne uradiš, formiraj radnu grupu. Odatle ovaj napad, galama i dizanje prašine, sve s ciljem da zamagle svoju kapitulaciju i poniženje Narodne skupštine – rekao je Miličević.

Srpska info