fbpx

Đokić: Fabrika duvana u Banjaluci ove godine nije dobila nijednu narudžbu

2djokic

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da Fabrika duvana u Banjaluci ove godine nije dobila nijednu narudžbu i da su sve svoje poslove, pa čak, koliko je shvatio, i kompaniju, prodali kompaniji “Britiš amerikan tabako” /British American Tobacco/.

“Predstavnici Fabrike iznijeli su tu poražavajuću činjenicu. Ova fabrika je, nažalost, pogođena globalnim nepovoljnim kretanjima, a na to utiče rad pet kompanija u svijetu koje se bave organizacijom proizvodnje duvana i duvanskih proizvoda”, rekao je Đokić sinoć novinarima u Bijeljini.

On je naveo da tih pet svjetskih kompanija određuje odnose u sektoru duvanske industrije i proizvodnje duvana u cijelom svijetu.

“Nažalost, Fabrika duvana je pogođena time, ali mi smo zatražili da se predstavnici Fabrike, odnosno `Bulgartabako`, izjasne da li definitivno odlaze iz Banjaluke, da li žele da prodaju kompaniju, iako je ona već ušla u novi odnos sa `Britiš tabakom`”, istakao je Đokić.

On je naglasio da je potrebno ispitati da li postoji mogućnost da Vlada Republike Srpske počne da traži strateškog partnera, kako bi bila očuvana duvanska proizvodnja u Srpskoj.

Đokić kaže da Vlada Srpske ovaj trenutak shvata kao veoma ozbiljan, ali da istovremeno očekuje istu odgovornost “Bulgartabaka”, odnosno Fabrike duvana u Banjaluci i njenog menadžmenta.

“Oni imaju veoma dobar kolektivni ugovor i ja sam uvjeren da će, postupajući po tom ugovoru, zaštititi prava radnika”, dodao je Đokić.

Vlada Republike Srpske traži od “Bulgartabaka” da se u narednih 10 dana pisanim putem izjasni da li želi da proda Fabriku duvana Banjaluka, kako bi Vlada mogla da traži strateškog partnera, a Fabrika nastavi proizvodnju.

U Banjaluci je 27. februara održan sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske, kompanije “Bulgartabak”, Saveza sindikata Republike Srpske i Sindikata Fabrike duvana Banjaluka u vezi rješavanja problema u ovoj fabrici, nakon najave vlasnika o mogućnosti njenog gašenja.

Vlada Republike Srpske potpisala je 9. aprila 2013. godine Memorandum o razumijevanju sa “Bulgartabakom” kojim se ova kompanija obavezuje da će u naredne tri godine zadržati postojeći broj radnika, investirati u modernizaciju fabrike i početi sa radom prepoznatljivih brendova.

(Srna)