fbpx

Dok BiH čeka dozvolu za meso, uvoz iz Rusije utrostručen

4cijev plin

SARAJEVO - Dok BiH pokušava da dobije dozvolu za izvoz mesa u Rusiju, jedna od najvećih zemalja svijeta uspjela je da za samo devet mjeseci utrostruči svoj izvoz u BiH u odnosu na cijelu prošlu godinu.

Sa 108,60 miliona maraka, koliko je taj izvoz iznosio u prošloj godini, Rusi su za tri četvrtine ove godine u BiH izvezli 358,75 miliona KM robe, što je više nego trostruko.

Kada je BiH u pitanju, u ovu zemlju je tokom 2017. godine izvezla robe u vrijednosti od 95,59 miliona, što znači da će do kraja godine najvjerovatnije dostići prošlogodišnju vrijednost izvoza, koja je iznosila 110,25 miliona KM.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, iz Rusije je najviše stiglo goriva, i to u vrijednosti od 331.468.104 maraka, a što je 92 odsto od ukupnog izvoza iz ove zemlje u BiH. Ostatak otpada na mašine, drvo, kožu i razne proizvode za ishranu.

Rusija se u odnosu na prošlu godinu, kada je bila na šestom mjestu, po uvozu goriva popela na drugo i samo je Hrvatska ispred nje s nešto više od 655 miliona maraka izvoza u BiH.

Sa druge strane, BiH je najviše izvezla farmaceutskih proizvoda (53,45 miliona KM), kao i voća (34,43 miliona KM), a što je uglavnom i većina od svega onog što je izvezeno u ovu zemlju.

Izvozilo se i povrće, obuća, namještaj, ali su brojke zanemarive kada se uporede sa dva glavna izvozna proizvoda.

Treba istaći i to da je izvoz voća do septembra premašio prošlogodišnji za više od šest miliona maraka, što znači da se već sada može govoriti o rekordnom izvozu u ovoj oblasti.

Slavko Stevanović, sekretar udruženja poljoprivrede Privredne komore RS, a koja u značajnoj mjeri učestvuje u izvozu za Rusiju, kaže kako je ova zemlja od velikog značaja za domaće proizvođače koji u nju uglavnom izvoze jabuke, kruške i šljive.

"Potencijal postoji i kod izvoza povrća, ali tu postoji problem organizacije, jer se proizvodnja zasniva na manjim individualnim proizvođačima koji ne predstavljaju značajnije robne proizvođače, kao na primjer u oblasti voća, a bez udruživanja nema ozbiljnog izvoza na rusko tržište", kazao je Stevanović.

Kada je spoljnotrgovinska razmjena s Rusijom u pitanju, negativan bilans bar za određeni procenat bi se mogao popraviti dobijanjem dozvole za izvoz mesa u ovu zemlju.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, se nada da će BiH tu dozvolu dobiti uskoro, jer je otklonjena većina nedostataka na izvoznim objektima.

Za taj posao ocjenjuje kako imamo značajne potencijale. Kako je kazao, ostalo je da se riješi jedino statusno vezivanje vlasnika farmi i izvoznih objekata i donošenje provedbenog akta, koji je već sačinila Kancelarija za veterinarstvo i koji uskoro treba da usvoji Savjet ministara.

Kada se ispune i zadnji uslovi, ruska strana će odlučiti da li će dolaziti u provjeru ili će Bosna i Hercegovina odmah biti stavljena na listu za izvoz.

"Naši potencijali su zaista značajni, posebno kada su u pitanju svinjetina, piletina i govedina, a što je posebno važno, oni će još rasti nakon što osiguramo kvalitetne izvozne aranžmane", kazao nam je Šarović. 

(Nezavisne)