fbpx

Dodik zaprijetio Schmidtu: Ako donese odluku, RS će izaći iz BIH

Dodik Zeljka Vijesti ba

 Foto: Vijesti.ba

U Banjaluci se na konferenciji za novinare obratio predsjednik RS Milorad Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

- Čujem reakcije iz Federacije, imamo i prijetnje, daje se neki rok od sedam dana. To je sve besmisleno i glupo. Mi nećemo da ćutimo, niti ćemo se prepasti. Njima odgovara ovo što sada djeluje, imaju Ustavni sud, a dva člana SDA i strancima koji zajedno po Sarajevu dogovaraju kako naštetiti RS, rekao je Dodik.

Dodao je da je u RS ostvareno značajno jedinstvo i da je za zakon glasalo dvije trećine zastupnika.

- Vidimo da je neki Schmidt rekao da nešto nije legalno. Jedino nelegalno je njegovo vršljanje po BIH, on je svakako visoki predstavnik za Federaciju. Njegove odluke, ako ih bude, mogu samo izazvati nove probleme. RS nema plan secesije, ali kao RS bude primorana da izađe iz BiH njihovom odlukom, ona će izaći iz Bosne i Hercegovine, rekao je Dodik.

Dodao je da odlazi sutra na sastanak sa partnerima u Konjic.

- Nemam problem da razgovaramo i o ovim aktuelnim temama. Imamo teme vezano i za ranije dogovore. Pitanje ministra finansija, to je već bilo dogovoreno i treba da se izabere gospodin Amidžić. Imamo činjenicu da se ne vrši raspodjela od UIO, rekao je Dodik.

 

Vijesti.ba