fbpx

Dodik kupuje novi automobil

Služba Predsjednika Republike Srpske raspisala je juče tender za nabavku novog službenog automobila za potrebe Milorada Dodika, piše Capital.ba.

2novi auto

Ponude za automobil koji bi, prema detaljima ove javne nabavke trebalo da košta oko 65 000 KM, mogu se dostaviti najkasnije do 6. oktobra.

Automobil se vjerovatno neće koristiti za prevoz predsjednika RS jer su se po dosadašnjoj praksi za taj posao upotrebljavala luksuznija i skuplja vozila kao što je mercedes S klase u kojem je Dodik trenutno vozi. Isti se nedavno zapalio na svečanosti povodom otvaranja ambulante u Kriškovcima kod Laktaša.

Najnoviji automobil samo je nastavak obnove voznog praka. U julu je kupljen još jedan vrijedan 75 728 KM bez PDV-a, koji je nabavljen od ovlašćenog prodavaca i servisera volkswagen vozila „Promotors CO“.

Više od pola miliona KM za održavanje voznog parka

Revizori su naveli da je bruto vrijednost stalne imovine Službe predsjednika RS u toku 2016. godine povećana kupovinom novog „pasata“ koji je plaćen 54 897 KM.

Prema planu javnih nabavki u ovoj godini, Služba predsjednika RS planira da za servisiranje vozila potroši 120 000, za gorivo 205 000 KM, a za nabavku automobila 70 000 KM.

Obavezno i kasko osiguranje vozila u Službi predsjednika ove godine koštaće 20 000 KM, nabavka ljetnjih autoguma 23 000 KM, a pranje vozila u Laktašima i Banjaluci 22 500 KM.

Ministri vole komfornu vožnju

I dok predsjednik ulaže u četvorotočkaše, ni ministri ne miruju. Ministarstvo prosvjete i kulture RS, na čijem čelu je Dane Malešević, raspisalo je krajem juna tender za nabavku automobila vrijednog 113 000 maraka, koji je morao da ima specijalnu luksuznu opremu od senzora, zatamnjenih šajbi do sportskih sjedišta.

Ugovor o kupoprodaji Audija A6 TDI Quattro S-Tronic potpisan je sa „Brčko Gasom“, firmom bivšeg narodnog poslanika SNSD-a Đorđa Kojića. Automobil je proizveden ove godine i vrijedan je 96 495 KM, a kada se na to doda 16 404 KM PDV-a dobije se cifra kojom ministar plaća komforniju vožnju.

Takođe, Ministarstvo trgovine i turizma RS ove godine kupilo je više vozila čija je ukupna vrijednost oko 200 000 KM.

U Ministarstvu su naveli da su na osnovu zadnjeg tendera kupili jedno teretno vozilo vrijedno 48 326 KM i jedan putnički automobil vrijedan 46 374 KM, a koji su namijenjeni za Ugostiteljski servis za potrebe republičkih organa RS i objekata.

Prije ovog, kako navode, ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković je tokom juna kupio tri automobila za 114 262 KM.

Trend nabavke novih automobila prati i resor ministra uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić koja planira da za nabavku novog vozila potroši 64 500 KM bez PDV-a ili 75 465 KM s uračunatim porezom.

Zakon koji reguliše ovu materiju nalaže visokim funkcionerima u RS da maksimalan rok trajanja službenih automobila bude – pet godina.

(capital.ba)