fbpx

"Dodik je koristan idiot za Ruse"

4doris

"On nije bitan za same Ruse, ali Rusi vrlo rado prave probleme EU gdje god mogu. Možda je on jedan koristan idiot za njih", kazala je u Pressingu na N1 bivša poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak.  Pak je kazala da ne može zamisliti da Republike Srpska bude nezavisna i komentarisala najave o separatizmu.

"Ne mogu zamisliti da će Republika Srpska biti nezavisna. To je izvan mojih zamisli. Priključenje Srbiji je takođe izvan mojih zamisli. Srbija to neće htjeti jer žele u EU i neće se osvrtati na promjenu granica. Dodik je jedan igrač na političkom polju, prvo je glasan, pa onda tih. Mislim da bi morao češće dobiti oštriji odgovor gdje će se malo povući. 

Ja ga ne mogu drugačije procijeniti nego kao takvim da je pokušao uvijek opravdati svoje mišljenje i uvijek je to potcrtavao srpstvom. U srpskom interesu nije toliko mržnje, nego da ova zemlja bude zemlja Srba, Hrvata i Bošnjaka i da to zajedno trebamo popraviti", istakla je Doris Pak u Pressingu na N1.

Najave o separatizmu i težnja ka Srbiji?

"Znam o tome ono što piše u novinama. To možemo vjerovati ili ne, ja se samo nadam da je gospodin Vučić toliko pametan da kaže Dodiku: "Do ove crte da, ali ne dalje". Ako ga ovaj bude slušao, ali Dodik je uvijek zainteresovaniji za ono što mu Rusi govore. On nije bitan za same Ruse, ali Rusi vrlo rado prave probleme EU gdje god mogu. Možda je on jedan koristan idiot za njih. To je njemački termin za čovjeka s kojim se da manipulisati za druge svrhe. 

Putinu je svejedno šta se dešava sa Republikom Srpskom, neće ovdje u regiju doći pfening ruskog novca. Čak i svaki Srbin koji napušta Republiku Srpsku ne ide u Rusiju nego ide u Njemačku, Austriju ili Švajcarsku. Političari koriste to kako bi ovdje igrali svoju igru i kako bi ovu zemlju destabilizovli", poručila je Doris Pak.

Još je kazala da će investitori dolaziti u ovaj region, ako granice budu otvorene.

"Mi smo naučili da se ovdje moramo angažovati, ali imamo toliko problema unutar EU i oko nas. Ponekad imam utisak i utisak da vodeći političari u svojim zemljama ne prihvataju pomoć na ozbiljan način i misle da će se sve samo riješiti, ali neće. Onom koji je pogriješio mora biti rečeno da je pogriješio i da to mora uraditi na ispravan način. Mi želimo pomoći da zemlje između zemalja Balkana budu u većoj saradnji u tranzitu, energetskom sektoru.. Ovdje će investitori dolaziti ukoliko imate otvorene granice".

Da li je 2025. godina realna za očekivati članstvo u EU?

"Takve brojke su uvijek zastrašujuće za građane, zato ih ne navodim. Činjenica je da ako počnemo pregovore, otprilike se moraju preuzeti i ubaciti u nacionalno zakonodavstvo. U EU imamo mnoštvo jednakih pravila koja se moraju preuzeti, a za to treba vremena. Sve bi išlo brže kada bi političari na licu mjesta uložili napor da to ostvare. 

Vi znate koliko je Hrvatima vremena trebalo, počeli su 2005. godine sa pregovorima i to je trajalo sve do 2013. Možemo sve završiti za osam godina, ali mora postojati politička volja. Građani žele članstvo u EU, ali nemam utisak da političari to tako vide. Što duže prolongiraju to vrijeme, više vremena mogu izvući za sebe".

Izvor: N1