fbpx

Dodik je izabran, "repovi" ostali

CIK izbori novo

Nakon dvije sedmice kontrolnog brojanja, CIKBiH je utvrdio rezultate za predsjednika i potpredsjednike
RS-a, ne osvrćući se na brojne utvrđene nepravilnosti.

Centralna izborna komisija BiH donijela je jučer dopunsku odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine prema kojoj je potvrđeno da je kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio najviše glasova na izborima za predsjednika Republike Srpske održanim 2. oktobra. Kontrolno brojanje u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu pokazalo je da je Ćamil Duraković kandidat sa najviše glasova iz bošnjačkog naroda za potpredsjednika RS-a. No, konfuzija je nastala kod drugog potpredsjednika RS-a iz hrvatskog naroda - Davor Pranjić ili Ivan Begić. Na sjednici je saopšteno da je potpredsjednik Ivan Begić, no kako je nešto kasnije i javno kazao predsjednik CIKBiH Suad Arnautović, potpredsjednik je Pranjić.

GDJE SU 62 VREĆE?
- Glavni centar za brojanje je prebrojao 2.238 biračkih mjesta, te je pravilno utvrdio rezultate glasanja na tim biračkim mjestima. Izvršili smo kontrolu neiskorištenih glasačkih listića, kao i nevažećih glasačkih listića. Do ovog trenutka nisu dostavljene 62 vreće sa neiskorištenim glasačkim listićima i u tom dijelu nismo uspjeli izvršiti kontrolu. Suočili smo se sa velikim problemom prilikom realizacije naredbe CIK-a koja se odnosi na način pakiranja izbornog materijala koji je u većini slučajeva bio nepropisno zapakiran, rekao je direktor Glavnog centra za brojanje Goran Mišković.

On je dodao da im nisu bila dostavljena 23 izvoda iz centralnog biračkog popisa, te su tražili informacije gdje su zapakirani ti izvodi. Zbog toga će morati otpakivati i vreće sa drugih nivoa vlasti jer ti izvodi nisu također zapakirani kako je propisano izbornim zakonom.

- Ukupan broj nevažećih glasačkih listića je 38.018 je bilo nevažećih listića. Našli smo iskopirane, isprintane listiće, njih 16 na jednom biračkom listiću, na drugom 10, u Brčko distriktu na jednom biračkom mjestu 19, a na drugom 18, rekao je Mišković.

Izvještaj Glavnog centra za brojanje podržalo je šest članova CIK-a, a protiv je bila Vanja Bjelica-Prutina, koja je kazala da nije zadovoljna izvještajem, koji, kako kaže, ne daje odgovore na ključna pitanja.

- Imaćemo izvještaj kontrolora koji je jasno rekao da način pakovanja pokazuje da je riječ o sistemskoj zloupotrebi od članova biračkih odbora da bi se spriječilo ponovno brojanje. Neću stajati iza onih koji nisu radili svoj posao, kazala je Bjelica-Prutina i naglasila da će glasati protiv izvještaja ukoliko izvještaj bude stavljen na glasanje.

 

Ona je ukazala da se 95 primjedbi nije uopšte razmatralo.

- Analiza nevažećih listića pokazala je da ih je bilo više nego što je prikazano. Što znači da je broj nevažećih 20.670, a prema drugim kriterijima 15.080. A bilo je više od 21.000 i 16.840 po drugim kriterijima, dakle, veći broj nego što je to bilo prikazano ranije. To znači da bez adekvatne analize izvještaj nije moguć, ali taj prijedlog je odbijen, kazala je Bjelica-Prutina.

Osvrćući se na izvještaj glavne kontrole, Bjelica-Prutina je ukazala da je predloženo da se na 253 biračka mjesta ponove izbori, što bi moglo dovesti do promjene rezultata za nivo potpredsjednika RS-a.

- Neki kažu “moglo”, što znači i ne mora. Ali po zakonu je dovoljno “moglo” da se ponove izbori, kazala je ona.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH, kazala je da su izbori u BiH obilježeni nizom manjkavosti tehničke prirode, naglašavajući da je to posebno evidentirano u slučaju obrazaca i pri pakovanju materijala.

- Kontrolno brojanje utvrdilo je da je nepravilnosti bilo, ali da nije bilo prepravljanja volje birača, istakla je Hadžiabdić.

Prema riječima Željka Bakalara, člana CIK-a BiH, birački odbori koje je delegirala politika napravili su “havariju” u izbornom procesu i to je uzrok zašto se ovoliko dugo čekaju rezultati.

- Nevažeći glasački listići nisu mogli uticati na promjene izbornih rezultata, rekao je Bakalar.

Član CIK-a BiH Ahmet Šantić smatra da je izvještaj Glavnog centra za brojanje utvrdio nepravilnosti, ali da one nisu mogle uticati na promjenu rezultata.

Bjelica-Prutina smatra da ne postoji dilema kada je u pitanju izbor predsjednika RS-a, te da je, prema utvrđenim rezultatima, to Milorad Dodik.

Predsjednik Arnautović je rekao da je ishod nakon kontrolnog brojanja glasova za predsjednika RS-a nepromijenjen u odnosu na trenutak prije donošenja naredbe. Arnautović je dodao da je potpuno neprihvatljivo da kandidati na izborima prijete organima za provođenje izbora ili da uvjetuju ponašanje ove državne institucije.

- Jedini pravi put je vladavina prava, dakle obraćanje sudovima, u redovnom upravnom i sudskom postupku za sve što se smatra da je CIK donio nezakonito. Svi oni koji imaju namjeru da i dalje atakuju na ovu državnu instituciju moraju znati da CIKBiH neće djelovati na osnovu njihovih želja i političke volje, nego isključivo na osnovu Ustava BiH i zakona države BiH, kazao je Arnautović i dodao da je diskusija potvrdila da je potrebno pristupiti izbornoj reformi u BiH.

PRODANE DUŠE
Lider SNSD-a Milorad Dodik poslijepodne je imao predsjedničko obraćanje na kome je konstatovao kako je RS demokratsko društvo sa visokim standardima.

- Vrijeme izbora i ove sage koja je očigledno nekima bila potrebna nadam se da je prošlo. Treba da razmišljamo o nekim drugim našim izborima. Mislim da se trebamo okupiti oko RS-a i njenih vrijednosti. Čekaju nas dosta teška i izazovna vremena. Ne ovdje, nego na globalnom i regionalnom nivou, Evropskoj uniji. A to će se neminovno odraziti i na mogućnosti u RS-u. Moj primarni cilj je RS i moje primarno zanimanje je RS. Drago mi je što smo bili odgovorni u noći izbora i što smo bili tačni. Bez obzira na to kako je ko glasao, sada moramo da se okupimo svi oko RS-a. Narod je svoje izabrao to je potvrdio na velikom saboru i mitingu u Banjoj Luci, kazao je Dodik.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović najavio je žalbu na odluku CIK-a BiH o potvrđivanju i objavljivanju rezultata za predsjednika RS-a. Borenović je rekao da neće odustati, već da će svim pravnim i demokratskim sredstvima nastaviti borbu za fer i zakonite izbore. Dodao je da je CIK naveo brojne nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona, te potvrđivanje takvih rezultata smatra “zatvaranjem očiju pred očiglednom izbornom krađom”.

Čelnik Pokreta za pravdu i red i poslanik u NSRS-u Nebojša Vukanović kazao je za Oslobođenje da u CIK-u sjede “prodane duše koje su se ili prepale ili prodale”. Ovakav ishod kontrolnog brojanja, kaže on, predstavlja povlačenje države pred mafijom.

- Koalicija SNSD-SDA-HDZ nastaviće i dalje da uništava državu. Odgovorićemo na sramne poteze i odluke CIK-a, poručio je Vukanović.

Predsjednik ReStarta Stefan Blagić kazao je da opoziciju do autoputa u istoriju dijeli preuzimanje mandata u NSRS-u i samim tim potpuna legitimizacija izbora. To će se, kaže on, desiti vrlo brzo.

- Sada je vrijeme da se napravi razlika. Ona se ne može ogledati u pravnoj borbi i/ili samo još jednom protestu. Nebojša Vukanović je već dao recept, a to je građanska neposlušnost u vidu blokada. Prihvatanje mandata od strane opozicije ne dolazi u obzir, istakao je Blagić.

Oslobođenje