fbpx

Dodik: Do petka do 12 sati Ustavni sud da ukine najnoviju odluku

milorad dodik RTRS

Foto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Ustavni sud treba da do petka do 12 sati ukine odluku kojom je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija.

Istakao je da će zakazati posebnu sjednicu Narodne Skupštine Republike Srpske u utorak 27. juna, na kojoj će se donijeti, kako kaže, zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda na prostoru Republike Srpske, prenosi RTRS.

"Mi taj zakon već imamo izrađen i lako ćemo ga donijeti", naveo je Dodik.

Istakao je da Republika Srpske zahtijeva da se donese odluka da se neće odlučivati o bilo kojem pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Naglašava da je odluka Ustavnog suda BiH i izmjeni Pravila o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija "dio podmuklog plana uništavanja Republike Srpske."

"Ustavni sud se ponaša bahato Smatramo da je ovo antiustavno i antidejtonsko ponašanje Ustavnog suda BiH", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da će se političkim sredstvima zaštititi prava.

"To ne znači izlazak iz Bosne i Hercegovine već povratak na Dejtonski mirvni sporazum. Sve činimo sa direktnim uvjerenjem, jer sve što se radi je priča da se Republici Srpskoj otme imovina, a bez imovine nema Republike Srpske", naveo je Dodik.

On je rekao da je dogovoreno da će ukoliko se ova situacija ne raščisti da će biti odlučni, te da je razgovarano o tome da Vlada pripremi odluke o isplati plata zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH saopštio je juče da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

BHRT