fbpx

Doboj: Četiri godine od užasa

4bilo

Možda nam danas ne prijeti opasnost kao 2014, ali mi se jednako plašimo svakog oblačnog dana, kiše i nabujale rijeke Bosne, kažu supružnici Petričević, Koviljka i Ljubo, iz dobojskog naselja Pijeskovi.

U njihovo dvorište smo juče ušli četiri godine nakon što su nam se u maju 2014. požalili da je vodena bujica stigla do plafona njihove jednospratnice i uništila im sve što su decenijama stvarali.

"I sada čim kiša počne, ja plačem, meni kaže Ljubo - nemoj se sekirati, nema više, a ja mu kažem da se bojim, meni je to ostalo tu, taj strah, ja to zaboraviti nikada neću. I dan-danas čim kiša počne, ja sam gotova, ionako sam bolesna, i nasekiram se, popustila sam sa živcima", priča Koviljka, suzdržavajući suze bar pred nama.

Ljubo nam kaže da ne strahuje od Bosne sada, ali s kišama je već nešto drugo.

"Čim počne kiša padati, evo ovih četiri-pet dana, ja te noći ne spavam, odmah mislim da će se kuća srušiti, jer je ipak napravljena 1959/1960. godine", govori Ljubo.

Kuću su, kažu, sanirali, u njoj se može živjeti, iako je stradala i davne 1965, kada je Doboj takođe poplavljen.

"Godinu dana sam radio i dan i noć da je saniram. Ja sam moler po zanimanju i to sam sve svojim rukama radio, tu u dvorištu je voda bila do koljena kada sam počeo raditi sanaciju. Dobili smo donaciju i od stranaca, ali od nje smo zamijenili samo stolariju, i fasadu su mi uradili", kazao je Ljubo.

Ogromna šteta

Iz Gradske uprave Doboj navode podatak da je iznos ukupno pričinjene štete u poplavama 172.688.971 KM, od čega privredi 123.059.227 KM, građanima 45.845.714 KM, a putnoj infrastrukturi 3.784.030 KM. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 7,21 metar.

Redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metra.

(Nezavisne / Agencije)