fbpx

Dobitnice Nobelove nagrade traže od Suu Kyi da zaustavi genocid nad Rohinjama

5nagrade

Tri dobitnice Nobelove nagrade za mir u srijedu su optužile mijanmarsku de facto čelnicu Aung San Suu Kyi i vojsku te zemlje za genocid nad Rohinja muslimanima i zaprijetile su krivičnim progonom.

Tri Nobelovke - Shirin Ebadi iz Irana, Mairead Maguire iz Sjeverne Irske i Tawakkol Karman iz Jemena - obratile su se na konferenciji za novinare u Daki nakon što su obišle izbjegličke logore s Rohinjama  u južnoj bangladeškoj oblasti Cox's Bazar.
 
Suu Kyi "direktno je odgovorna za zločine počinjene nsd Rohinja muslimanima" - kazala je Ebadi, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir u 2003.
 
Skoro 700.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš nakon što je mijanmarska vojska pokrenula ofanzivu protiv sumnjivih Rohinja militanata u sjevernoj državi Rakhine 25. augusta. Ujedinjene nacije i Sjedinjene Države tvrde da su vladine akcije prerasle u etničko čišćenje.
 
Tri Nobelovke pozvale su Suu Kyi, dobitnicu nagrade za mir u 1991., da zaustavi progon manjinske grupe.
 
- Naša laureatkinja Aung San Suu Kyi, ona je kancelarka mijanmarske vlade i ostala je nijema, ne govori istinu svijetu, ona bi se trebala probuditi i zaustaviti ovaj genocid - izjavila je Karman, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir u 2011. , skupa s Liberijkom Ellen Johnson-Sirleaf i svojom sunarodnicom Leymah Gbowee.
 
Misija Nobelove ženske inicijative pokrenuta je kako bi tri laureatkinje nagrade za mir mogle svjedočiti patnjama Rohinja žena u pretrpanim izbjegličkim logorima.

(Fena)