fbpx

Do kada će trajati toplotni talas

Do kada će trajati toplotni talas

Foto: EPA

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na visoke temperature i u narednim danima, tačnije do 31. avgusta.

Vrlo toplo vrijeme nastaviće se do kraja avgusta. Maksimalne temperature u narednom periodu. Naime, od ponedjeljka do subote, tačnije od 26. do 31. avgusta očekuje se temperatura od 30 do 37 Celzijusovih stepeni, a u višim predjelima od 25 stepeni – navedeno je u biltenu.

Dodaju da se, prema trenutnim prognozama, blagi pad temperature uz ugodnije vrijeme očekuje od nedjelje 1. sepetmbra.

Nadležni pozivaju građane na dodatni oprez, poštovanje preporuka i suzdržavanje od paljenja vatre na otvorenom prostoru.

Poslodavci su pozvani da zaštite radnike koji rade na otvorenom.

Takođe, upućen je i apel svim potrošačima da vodu troše savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu za piće troše za osnovne potrebe.

Upozorenja možete pratiti i pomoću METEOALARMA na https://www.meteoalarm.org/en/live/region/BA.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi.

U Hercegovini i na jugozapadu Bosne, puhat će slaba do umjerena bura, a u ostatku zemlje slab sjeveni i sjeverozapadni vjetar.

Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 28, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 38 °C, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod.

U utorak u Krajini pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U ranim jutarnjim satima kiša se očekuju na krajnjem sjeverozapadu zemlje, a poslije podne i dio večeri širom zemlje. U Hercegovini na jugozapadu Bosne slaba do umjerena bura, a u ostatku zemlje slab sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 36 °C.

U srijedu sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 36 °C.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 37 °C.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 37 °C.