fbpx

Dnevni promet igara na sreću 900 000 KM, a isplata?

4kocka

Priređivači igara na sreću u Srpskoj prosječno godišnje isplate oko 880 000 maraka dobitaka igračima, i to za dobitke koji su veći od 1 000 KM.

Spomenuta cifra je dobijena nakon analize podatka dobijenih od Poreske uprave RS o uplaćenim porezima na dobitke od igara na sreću. Ovaj porez, inače, plaća svako fizičko lice na dio dobitka koji prelazi 1 000 maraka. Poreska stopa je 15 odsto, a ovog poreza su oslobođeni dobici na klasičnim tombolama i nagrade u robi i uslugama.

U protekle tri godine u prosjeku u budžet Srpske, po osnovu poreza od igara na sreću, godišnje se slivalo oko 150 000 maraka, a priređivači su obavezni da porez uplaćuju po isplati dobitka.

Međutim, javnost je uskraćena za podatak koliko industrija igara na sreću u Srpskoj, kojoj je ukupan dnevni promet oko 900 000 maraka, isplati ukupno dobitaka.

Republička uprava za igre na sreću ne vodi evidenciju o isplaćenim dobicima priređivača igara na sreću, pa su novinare uputili na same priređivače.

Novinari su kontaktirali nekoliko većih priređivača igara na sreću. Međutim, nijedan od njih nije saopštio taj podatak. U jednoj sportskoj kladionici u Banjaluci su novinare “ucenjivali”, tražeći da im prvo dostave tekst na uvid prije objave i da autor teksta potpiše izjavu da podatak neće koristiti u negativnom kontekstu, piše EuroBlic.

Zakonsko ograničenje

U Republičkoj upravi za igre na sreću kažu da zakonsko ograničenje po kojem priređivači isplaćuju određen iznos u odnosu na prikupljeni fond za priređivanje lutrijskih igara na sreću iznosi najmanje 50 odsto od primljenih uplata za učestvovanje u lutrijskoj igri.

– Zakonom je propisano da automati za igre na sreću moraju biti tako konstruisani, odnosno podešeni da na ukupan broj programiranih kombinacija isplaćuju igračima najmanje 80 odsto od vrijednosti uplata za učestvovanje u igrama na sreću – kažu u Upravi.

Takođe, softver za priređivanje elektronskih igara mora biti tako konstruisan, odnosno podešen da na ukupan broj programiranih kombinacija isplaćuje igračima najmanje 80 odsto od vrednosti uplata za učestvovanje u elektronskim igrama na sreću.

Ekspanzija

Industrija priređivanja igara na sreću kod nas je u ekspanziji, o čemu govori podatak da gotovo ne postoji nijedna stambena zgrada, a da u njoj nema barem jedna kladionica. Tako je u Srpskoj prije pet godina, po podacima Uprave za igre ne sreću, bilo 38 priređivača, a na kraju prošle godine ih je bilo 44.

Najveća ekspanzija se može vidjeti u broju uplatno-isplatnih mjesta, kojih je 2013. godine bilo 515. Prije dva mjeseca bilo ih registrovano čak 897 od kojih su 234 terminala za sportsko klađenje.

Takođe, elektronske igre su sa 508 terminala za priređivanje u periodu od četiri godine registrovane na 951 lokaciju sa ukupnim brojem 1 241 terminala za elektronske igre.

– Treba naglasiti da pojedini postojeći priređivači igara na sreću proširuju svoju djelatnost na način da kupuju licence i za druge vrste igara na sreću – kažu u Upravi za igre ne sreću.

Višemilionske naknade

Priređivači igara na sreću plaćaju paušalno naknade za priređivanje igara na sreću koje su dužni prijaviti Upravi i uplatiti do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

Da igre na sreću cvjetaju, odnosno da ljudi sve više posežu za ovim vidom “ulaganja”, pokazuje i podatak u uplaćenim naknadama.

Tako su priređivači igara na sreću u 2015. godini uplatili oko 19,7 miliona KM, godinu kasnije oko 22,5 miliona maraka, a prošle godine gotovo 25 miliona KM.

EuroBlic