fbpx

Djecu sudija i tužilaca zapošljavaju kao stručne saradnike

1nepotiyam

Na posljednjem konkursu za prijem stručnih saradnika u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zaposleni su sin sudije Okružnog suda u Prijedoru i ćerka republičkog javnog tužioca, upravo onako kako je “EuroBlic” i najavio prije tačno mjesec dana, uoči konačne odluke Komisije.

Konkursna procedura za prijem stručnih saradnika u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je okončana. Svi prijavljeni kandidati su obavešteni o rezultatima konkursa. Primljena su dva stručna saradnika: Stefan Radić i Željka Glušac Babić – saopštili su juče iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Zaposleni Stefan Radić inače je sin Drene Marin, sudije prijedorskog Okružnog suda, dok je Željka Glušac Babić ćerka Dragice Glušac, tužioca Republičkog javnog tužilaštva.

U svega nekoliko mjeseci OJT Banjaluka je raspisalo dva konkursa za prijem stručnih saradnika i na oba su primljena djeca nosilaca pravosudnih funkcija.

Izvor iz pravosuđa RS ispričao je da je banjalučko tužilaštvo u posljednje vrijeme postalo mesto uhlebljenja djece čiji roditelji godinama rade u tužilaštvima i sudovima, a sve je počelo nakon što je visokorangirani službenik zaposlio svoju buduću snahu u pomenutom tužilaštvu.

– Nakon prvog konkursa u banjalučkom tužilaštvu uslijedio je pritisak da se raspiše još jedan konkurs čiji je jedini i osnovni cilj bio, što se na kraju ispostavilo tačnim, nastavak zapošljavanja djece tužilaca i sudija – rekao je odlično obaviješteni izvor iz pravosuđa RS.

Poruka mladima

Dodaje kako niko ne brani djeci čiji roditelji rade u pravosuđu da se zaposle u sudovima i tužilaštvima, ali da bi se trebalo voditi računa o tome kakva se poruka šalje mladima koji nemaju “leđa”.

Iz Transparensi internešnela godinama upozoravaju na ovaj problem, ali ništa se bitno nije promijenilo.

– Zapošljavanje stručnih saradnika je jako bitno regulisati, jer se radi o prvom ulasku u pravosudne institucije, a sa ovih pozicija se kasnije imenuju sudije i tužioci. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nije prva pravosudna institucija, jer smo već imali predsjednike sudova koji su zapošljavali svoju rodbinu na sekretarske i druge administrativne pozicije – podsjetila je Korajlićeva.

Pravna praznina

Iako iz TI odavno ukazuju na ovu pravnu prazninu ništa se do danas nije promijenilo, a kako stvari stoje, neće ni u budućnosti.

Zanimljivo je da je u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH ovaj problem riješen, pa članovi VSTS odmah podnose ostavku ukoliko njihovi najbliži konkurišu na neku od pravosudnih funkcija u BiH.

– Zakon reguliše sve ono što se dalje dešava, a vezano je za imenovanje na pozicije sudija i tužilaca, ali ta prva tačka ulaska u pravosuđe nije adekvatno regulisana, jer nema ograničenja oko sukoba interesa i sprečavanja nepotizma. Na taj način se, jednostavno rečeno, uđe u pravosuđe i steknu određena iskustva, a posle su otvorena vrata za odgovornije pozicije koje traže prethodno iskustvo rada u pravosuđu – smatra Korajlićeva.

U igri i rođaci

U proteklim godinama u sudovima i tužilaštvima širom BiH zaposlen je veliki broj djece čiji su roditelji nosioci pravosudnih funkcija.

Neki od njih su otišli i dalje pa su u pravosudne institucije zapošljavali svoje bliže i dalje rođake.

Stručni saradnici su u međuvremenu stasali, pa su danas tužioci i sudije koji odlučuju u velikoj meri o ljudskim sudbinama.

(EuroBlic)