fbpx

Djeca gotovo trećina žrtava trgovine ljudima

5djeca zrtve

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN) objavljenim danas, djeca čine gotovo trećinu žrtava trgovine ljudima širom svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

U 2013. godini, Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) održala je sastanak na visokom nivou kako bi raspravili o svom globalnom akcionom planu. Države članice su također usvojile rezoluciju i odredile da se 30. juli obilježava kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Prema zvaničnoj web stranici UN-a, trgovina ljudima opisana je kao zločin koji eksploatiše žene, djecu i muškarce u brojne svrhe, uključujući prinudni rad i seksualne odnose.

"Trgovina ljudima ima mnogo oblika i ne poznaje granice. Trgovci ljudima često rade nekažnjeno, a njihovi zločini ne dobivaju dovoljno pažnje", rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Međunarodna organizacija rada procjenjuje da su 21 milion osoba žrtve prisilnog rada na globalnom nivou.

"Ova procjena uključuje i žrtve trgovine ljudima za prisilan rad i seksualnu eksploataciju", saopštili su iz UN-a.

Djeca čine skoro trećinu svih žrtava trgovine ljudima širom svijeta, prema izvještaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) o trgovini ljudima.

"Pored toga, žene i djevojke čine 71 posto žrtava trgovine ljudima", dodaje se u izvještaju.

Ove godine, Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal izabrala je "Odgovor na trgovinu djecom i mladima" kao fokus Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

"Ovogodišnja kampanja naglašava činjenicu da su gotovo trećina žrtava trgovine ljudima djeca, a tema skreće pažnju na život s kojima se suočavaju djeca žrtve trgovine ljudima i na eventualne akcione inicijative vezane za zaštitu i osiguravanje pravde za djecu žrtve", dodali su iz UN-a.

(Anadolija)