fbpx

Diljem Evrope protjerana 43 ruska diplomata

5diplomate

Najmanje 14 zemalja članica Evropske unije (EU) je protjeralo izvjestan broj ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom koja je optužila Rusiju za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju.

Do sada su diljem Evrope protjerana najmanje 43 ruska diplomata.

"Nakon prošlosedmične odluke Evropskog vijeća o reakciji prema Rusiji u okviru zajedničkog okvira, već danas je 14 zemalja članica odlučilo protjerati ruske diplomate", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u Varni, gdje se održava Samit lidera Turske i Evropske unije.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i 14 zemalja članica EU-a donijele su odluku o protjerivanju ruskih diplomata, nakon trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Velikoj Britaniji.

Američki predsjednik Donald Trump naredio je protjerivanje 60 ruskih diplomata nakon trovanja ruskog špijuna, iza kojeg, kako tvrde brojne evropske zemlje i SAD, stoji Rusija.

Među zemljama koje su najavile protjerivanje ruskih diplomata su Poljska, Njemačka i Litvanija.

Njemačka i Poljska su saopštile da su naredile deportovanje četvero ruskih diplomata, dok je Litvanija od troje diplomata zatražila da napuste tu zemlju.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke saopštilo je da je riječ o zajedničkom evropskom odgovoru na slučaj "Skripal", zbog kojeg su vidno narušeni diplomatski odnosi između Rusije i Velike Britanije.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je također u Banskim dvorima izvijestio kako je, nakon sastanka na Europskom vijeću i sastanka sa hrvatskom predsjednicom, donesena odluka o protjerivanju jednog od diplomata Ruske Federacije akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

London je prošle sedmice napustilo više 20 ruskih diplomata, nakon što je britanska premijerka Theresa May naložila njihovo protjerivanje zbog trovanja bivšeg ruskog agenta i njegove kćerke.

Otac i kćerka su hospitalizovani nakon što su pronađeni u besvjesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u gradu na jugu Engleske.

Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost u incident te je odgovorila odlukom o protjerivanju 23 britanskih diplomata. Moskva je također optužila Veliku Britaniju da ne želi podijeliti uzorak supstance za dalja testiranja.

Skripal je 2006. godine osuđen zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6. Osuđen je u Moskvi na 13 godina zatvora i oslobođen je 2013. u američko-ruskoj razmjeni špijuna.


(Vijesti.ba / AA)