fbpx

Dijaspora najveći investitor u BiH

bank note 209104 640

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina nosi nimalo laskavu titule jedne od najgorih zemalja kada su u pitanju ulaganje i investicije. Najveći naš investitor je dijaspora sa, procjenjuje se, blizu dvije milijarde maraka godišnje.

U najveću farmu norveških crvenih krava u svijetu u Kozarcu Jusuf Arifagić uložio je 14 miliona maraka. Posao je proširen na područje Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe, te zaposleno 45 radnika.

“Planiramo naše daljnje investicije. Širenje farme, planirano je da uradimo i neku mini siranu, mini pogon ili mljekaru, da proširimo mesnu industriju. Imamo dogovore sa našim partnerima u Norveškoj da sve te proizvode koje žemo raditi ovdje, izvozimo sa Norvežanima u treće zemlje i dio proizvoda u Norvešku”, kaže Jusuf Arifagić, Kompanija “Arifagić investment” Kozarac

Ljudi iz dijaspore poput Arifagića, na neki način, održavaju ekonomiju BiH već godinama, sprječavaju njen potpuni kolaps i donose nove investicije.

“Kada gledamo na doprinos koji je dijaspora pružila ekonomskom razvoju BiH, on je ogroman. Ne samo da šalje novčane doznake koje su sedam milijardi na godišnjem nivou, ona je pokrenula i neke od najuspješnijih kompanija kao što je Prevent i brojne druge”, ističe Armin Alijagić, Grupacija “Naša perspektiva”.

Dijaspora ima i volje i kapitala, no domaće vlasti moraju osigurati bolje uslove.

“Naša dijaspora je za nas velika prilika. Moramo uraditi sve. Mi smo otvorili jedan poseban ured za poduzetnike. Imamo i jedno posebno mjesto – radno mjesto za dijasporu u sistematizaciji”, tvrdi Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Investitore privlače mali porezi i jeftina radna snaga, odbija birokratija. USAID pomaže otvaranjem Dijaspora biznis centra za pomoć ali i grantovima za one koji žele ulagati u svoju zemlju.

“Trenutno je 13 dobitnika tog granta i ukupna vrijednost tog granta će biti preko 350.000 maraka. Mi se nadamo da će privatna investicija sa druge strane biti nešto veća od dva miliona maraka”, navodi Sanjin Arifagić, šef USAID projekta Diaspora Invest.

Najveći potencijali za investicije su IT sektor, poljoprivreda, turizam, industrija, itd.

Neki od ciljeva projekta su povećati broj stranih investicija, novih radnih mjesta, povećati GDP ali i stepen pouzdanosti BiH kao atraktivne zemlje za ulaganje što često nije slučaj zbog brojnih problema. Dijaspora u BiH ne donosi samo svjež kapital već i znanje što nam je itekako potrebno.

N1