fbpx

Dijaspora najveći investitor u BiH

1dijaspora

Prema podacima Centralne banke BiH, vrijednost doznaka iz inostranstva raste iz godine u godinu. Novčane doznake iz dijaspore predstavljaju jedan od najvažnijih priliva novca i višestruko premašuju vrijednost stranih investicija koje pristižu u BiH.

Više od milijardu evra godišnje – toliko novca dijaspora šalje u BiH. Tokom prošle godine bosanskohercegovačka dijaspora poslala je na račune rodbini gotovo 2 milijarde dolara. Ona je i najveći investitor u BiH, s obzirom da su strane investicije u 2016. godini sa 536 miliona maraka – pet puta manje od novca dijaspore. Taj novac ključan je i za razvoj bh. ekonomije budući da čini više od 10 odsto njenog BDP-a.

Na osnovu ličnih pošiljki i penzija 2015. godine, iz dijaspore je stiglo 1, 6 milijardi dolara, dok je stranih ulaganja bilo svega 293 miliona. Za ekonomiste, dijaspora je rudnik zlata za BIH. Rudnik koji još niko nije započeo da kopa, odnosno koristi. Vlade nisu pronašle način kako da taj novac koji se uglavnom koristi za potrošnju, preusmjere u investicije.

Da je poslovna klima loša svjedoče i podaci o stranim ulaganjima. Godine 2015. najviše investicija u BIH dolazilo je iz Hrvatske, Holandije i Italije. Prošle godine zabilježen je pad. Hrvatska je ostala najveći investitor, ali sa umanjenim ulaganjima.

Ekonomisti tvrde da će i dalje biti nastavljen trend rasta doznaka koje stižu iz inostranstva, jer je sve veći odliv stanovništva. Oko dva miliona građana je tokom rata otišlo iz BiH. Žive u 51 zemlji svijeta. 

Od 1998. do prošle godine poslali su u matičnu zemlju oko 18 milijardi evra. To je BiH ekonomski spasilo da ne bude statistički mrtva. 

(BN televizija)