fbpx

Devet osoba koje su za rad u komisijama Vlade FBiH dobile 784.706 KM

Devet osoba koje su za rad u komisijama Vlade FBiH dobile 784.706 KM

Foto: Fena

Federalna ministarstva su za sedam godina potrošila 12,8 miliona KM na komisije. Revizori godinama imaju primjedbe na njihov rad i visinu naknada, ali ministarstva na to ne reaguju.

Šesnaest ministarstava Federacije Bosne i Hercegovine potrošilo je 12,8 miliona KM kako bi platilo članove komisija i radnih tijela od 2016. do 2022. godine. Novac je dobilo 2.026 osoba. Njihove zarade kretale su se od nekoliko stotina do više od sto hiljada maraka, piše Centar za istraživačko novinarstvo CIN.

Komisije je osnivala Federalna vlada i ministri kako bi se završili razni poslovi, od najma fotokopirnih aparata, popisa autoguma, donošenja propisa do polaganja stručnih ispita. Članovi su uglavnom bili zaposlenici ministarstava. Radili su i tokom radnog vremena, ali su bili posebno plaćeni za ovaj posao. Neki su bili u više komisija nego što je dozvoljeno.

Najviše novca potrošila tri ministarstva

Najviše novca potrošili su Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo pravde, čak 9,5 miliona maraka, tri puta više od preostalih ministarstava zajedno. Pojedinci su mjesečno u komisijama zarađivali više nego radnik s prosječnom platom u Federaciji Bosne i Hercegovine za cijelu godinu.

Među članovima komisija našao se i Mato Jozić, bivši ministar pravde. Imenovao je sebe u deset komisija i radnih tijela i za to naplatio skoro 29 hiljada maraka.

”Da ministar radi u nekoj stručnoj komisiji? To meni nije normalno”, kaže nekadašnji ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić.

Svestrani ministar Jozić

Mato Jozić, pravnik iz Orašja s članskom karticom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH), postao je federalni ministar pravde u martu 2015. nakon niza godina na funkcijama u općini i Posavskom kantonu.

On je za šest godina formirao više od 60 komisija i radnih tijela s više od 1.200 članova: uposlenika ministarstva i vanjskih stručnjaka. Njima je isplaćeno 2,5 miliona KM iz budžeta i od uplata kandidata za polaganje stručnih ispita.

Dio od skoro 29 hiljada maraka pripao je ministru Joziću koji je sebe imenovao u deset komisija.

Jozić je najviše novca, skoro 15 hiljada maraka, dobio za angažman u Komisiji za polaganje stručnog ispita. Za rad u Komisiji za izbor stalnih sudskih tumača dobio je skoro 7.400 KM, dok je u Komisiji za polaganje pravosudnog ispita za dvije sjednice dobio 524 KM.

Ostale komisije su uglavnom bile zadužene za aktivnosti koje, prema Zakonu o organizaciji organa uprave FBiH, treba da budu redovan posao Ministarstva – izrada zakonskih i podzakonskih propisa.

Ministar imenuje komisije, odlučuje o pravilima i naknadama. Iz Vlade FBiH novinarima nisu odgovorili je li zakonito da ministar sam sebe imenuje u komisije.