fbpx

Desetine uhapšenih tokom protesta protiv reforme pravosuđa u Izraelu

izrael protesti

 Foto: EPA

Izraelske snage sigurnosti uhapsile su 21 demonstranta na antivladinim protestima u Tel Avivu.

Oni su probili policijski koridor, blokirali autoput i zapalili vatru na najprometnijoj cesti u Izraelu, te tako stvorili veliku gužvu, javila je Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović.

Već osmu sedmicu zaredom građani izlaze na proteste širom Izraela jer se protive planovima Vlade Benjamina Netanyahua da provede pravosudnu reformu kojom se neke od ključnih ovlasti sudova prenose na parlament. Njome, smatra opozicija, premijer protiv kojeg se vodi sudski proces za korupciju, sebi nastoji priskrbiti imunitet.

izrael proresti1

Foto: EPA

“Nezakonito divljanje demonstranata u Tel Avivu, uključujući paljenje guma i pisanje poruke u kojoj se premijer Izraela optužuje za izdaju, pokazuje da je to protest anarhista koji ne traže slobodu izražavanja već agresivnost”, rekao je ministar za nacionalnu sigurnosti Itamar Ben-Gvir u izjavi nakon izbijanja nasilja.

“Pozivam Yaira Lapida i Bennyja Gantza da odmah osude anarhističke nerede i huškanje. Naredio sam policiji da djeluje s nultom tolerancijom prema nasilju i ne dozvole anarhistima da zapale Tel Aviv”, dodao je.

Sporna reforma pravosuđa

Protest u Tel Avivu i drugim izraelskim gradovima uslijedio je tri dana nakon što je parlament predložio zakon koji bi omogućio zastupnicima da ponište odluku Vrhovnog suda prostom većinom.

Demonstranti su držali izraelske zastave, baklje i transparente sa različitim porukama protiv reforme pravosuđa.

“Nema ustava, nema demokratije”, pisalo je na jednom plakatu. Neki demonstranti su stajali iza transparenta sa natpisima “Neće proći” i “Mi ćemo pobijediti”.

Odobravanje Zakona o Vrhovnom sudu na preliminarnom glasanju u Knessetu bio je najnoviji korak vladajuće koalicije Benjamina Netanyahua ka realizaciji pravosudne rekonstrukcije koja napreduje, uprkos pozivima na dijalog i konsenzus američkih Jevreja i predsjednika Izraela, kao i višesedmičnih masovnih protesta, izvijestio je AP.

Pored slabljenja uloge najvišeg suda u zemlji, demonstranti kažu da predložene promjene ugrožavaju demokratske vrijednosti Izraela i koncentrišu vlast unutar vladajuće koalicije u parlamentu.

Netanyahu i njegova vladajuća koalicija tvrde da je sud godinama imao nekontrolisanu moć. Tokom osam sedmica, protesti su dobili na zamahu.

Izvor: Al Jazeera